Domů » Nejnovější články » Vzácná skákavka

Vzácná skákavka

Mezi nejznámější pavouky patří drobné skákavky z čeledi Salticidae. Důvodů může být několik, ale lidé je znají jako ty pavouky s velkými očima a schopností skákat. Stejně jako všude, i mezi skákavkami jsou druhé běžné a pak velké rarity, které se vyskytují velmi vzácně, nebo žijí pouze na jediném místě u nás, myšleno v České republice. Navíc skákavky nepatří mezi nějaké obry, jejich velikost kolísá od 2 do 12 mm, tím myslím velikost dospělců. Řada druhů je běžných, i přesto se s nimi člověk příliš často nesetká. Pokud však znáte způsob jejich života, začnete skákavky nacházet mnohem častěji. Trochu vám při jejich hledání může pomoci článek, který jsem před nějakou dobou napsal a přečíst si jej můžete zde.

Jako entomolog trávím v přírodě hodně času a na skákavky narážím velmi často. Jsou však druhy, které patří mezi rarity a jejich hledáním můžete strávit mnoho dní, v některých případech i let. Naopak někdy pomůže náhodný nález některého z kolegů, který vás nasměruje správným směrem. Podobně to bylo i s jednou z našich nejvzácnějších skákavek. A že se jedná o opravdu vzácnou skákavku ukazuje i to, že se její fotografie neobjevila ve velmi povedené knize Pavouci České republiky, kterou vydalo nakladatelství Academia v roce 2015.

Biotop skákavky N. levis. Podobné suťové lesy s řídkými porosty nejsou na Chomutovsku příliš běžné. Vyskytují se zde i velmi zajímavé druhy brouků jako například vzácní drabčíci Leptusa sudetica či Homoeusa acuuminata.

Mechem porostlá suť a drobnější kameny jsou skvělým útočištěm pro řadu zajímavých druhů bezobratlých. Jedním z nich je i skákavka N. levis.

Vše začalo v květnu letošního roku, kdy kolega arachnolog chytil několik drobných skákavek rodu Neon. Když si je doma prohlédl pod mikroskopem, nemohl uvěřit svým očím. Mezi jedinci běžného druhu Neon reticulatus byli i dva exempláře velmi vzácné skákavky Neon levis. Skákavka hladká, jak zní její český název, byla dosud známa pouze z Křivoklátska, kde bylo v posledních 30 letech chyceno jen pár jedinců. Jakmile jsem se o nálezu této skákavky dozvěděl, vyrazil jsem společně s kolegou na lokalitu, zkusit štěstí. Lokalita se nachází v Bezručově údolí u Chomutova. Jedná se o částečně zastíněnou lesní suť a xerotermní svah s řídkým porostem dubů, bříz a borovic. O bionomii tohoto druhu jsme toho příliš nevěděli a tak jsme zkoušeli prosívat listí a mech v okolí sutě. Netrvalo dlouho a začali jsme nacházet drobné zástupce rodu Neon. Všichni však patřili k běžnému druhu N. reticulatus. První pokus tedy nedopadl a vraceli jsme se domů bez vytouženého druhu. Následovala další návštěva a stejný výsledek. Publikované nálezy ukazovaly na to, že se druh na Křivoklátsku chytal v květnu a v červenci. Usoudili jsme, že je asi příliš pozdě. Navíc sucho, které u nás v posledních letech panuje, mohlo s dobou výskytu také zahýbat. Proto jsem se rozhodl, že se na lokalitu podívám na konci léta, nebo na podzim. Léto bylo poměrně vlhké, a tak když jsem se v říjnu na lokalitu vypravil, suťový les byl krásně vlhký a všude byla spousta již spadaného listí. Z údajů v literatuře jsem věděl, že se má skákavka hladká vyskytovat na otevřených sutích. Proto jsem své kroky směřoval rovnou na malou lesní suť. Než jsem začal prosívat listí, zkoušel jsem obracet menší i větší kameny přímo na suti. Asi po půl hodině jsem na spodní straně menšího kamene našel drobnou pavučinku, ve které byla zapředená drobná skákavka. Na první pohled byla jiná než běžný N. reticulatus. Skákavku jsem vyfotografoval přímo v pavučince a pořádně si ji prohlédl na displeji svého fotoaparátu. Bylo jasné, že se jedná o hledanou skákavku hladkou. Tak jsou skutečně tady! Povzbuzen nálezem jsem ještě několik minut otáčel kameny na suti, ale bez úspěchu. Ten den jsem další nechytil.

Drobnou skákavku prozradí především nápadná pavučinka. Tato byla na spodní straně kamene ve střední části suti.

Skákavka N. levis ukrytá v pavučince na spodní straně kamene uprostřed suti. Na manipulaci s kamenem vůbec nereagovala. Bylo poměrně chladno a teplota na suti byla 6 stupňů.

Běžná skákavka Neon reticulatus, která se vyskytuje v mechu na suti i v její těsné blízkosti.

O několik dní později jsem se rozhodl prosít nějaké listí přímo na suti. Ani to nepřineslo úspěch. Při sběru brouků často prosívám listí, které nedopadne na zem, ale uvízne například mezi kmínky různých keřů. Na suti žádné takové keře nebyly, avšak přímo na suti a v blízkém okolí byla spousta borůvčí. A právě v něm bylo napadané listí. Zkusil jsem tedy prosít listí, které bylo nad zemí a relativně suché. Ze zkušeností vím, že právě taková místa jsou hojně navštěvována bezobratlými, kteří se tam chystají strávit zimu. Úspěch se dostavil velmi brzo. Hned druhá várka listí přinesla hledanou skákavku. Byla to krásná samička s typickým zbarvením. O několik minut později se mi stejným způsobem podařilo chytit také samečka. Sice nebyl úplně dospělý, ale byl to můj první sameček. Celkem jsem ten den chytil čtyři exempláře. Využil jsem ideálního počasí a fotografoval je přímo na suti, nebo na listech, které jsem si připravil. Druh Neon levis patří mezi naše nejvzácnější skákavky a mám velkou radost, že žije nedaleko Chomutova v suťovém lese a v blízkosti xerotermních strání, kde se nám podařilo najít další velmi zajímavé a vzácné druhy pavouků. Ale o těch zas někdy příště.

Samička skákavky Neon levis na kameni v suťovém lese

Nedospělý (subadultní) sameček skákavky Neon levis, kterého jsem našel v suchém listí v porostu borůvčí.

Sameček N. levis ukrývající se na spodní straně uschlého listu.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1312161710
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace