Domů » Nejnovější články » Změna zákona o DPH

Změna zákona o DPH

Od 1. ledna 2013 došlo k novelizaci zákona o dani z přidané hodnoty a jedna ze změn se úzce dotýká i nás fotografů. Jde o změnu týkající se prodeje fotografií v rámci EU. V jednom ze svých článků jsem se věnoval problematice prodeje fotografií v rámci EU. Jak mi bylo sděleno na finančním úřadě, pokud prodávám fotografii v digitální podobě do některé členské země EU, musím být plátcem DPH. Tato informace mne velmi zarazila a tak jsem samozřejmě uvítal změnu ke které došlo od ledna letošního roku.

Na druhou stranu musím přiznat, že i tato změna s sebou nese určité znaky byrokracie. Komické je, že pokud prodáváte fotografii v digitální podobě jedná se o službu. V případě, že fotografii vytisknete na papír, jde již o zboží. Nová změna se tedy týká poskytování služeb v rámci EU. Já sám nesnáším krkolomné a často nesrozumitelné citace v zákonech a vyhláškách a tak i toto téma mne spíše otravuje, ale pokud člověk nechce být předvolán finančním úřadem, stejně jako já v loňském roce, je dobré nic nevymýšlet a řídit se podle platných zákonů.

Ale oč tedy přesně jde. Od roku 2010 do konce roku 2012 se někteří neplátci DPH za určitých okolností museli stát plátci DPH. Jak jsem již říkal, šlo především o to, když byla poskytnuta služba do jiného členského státu EU a příjemcem byl podnikatel, nebo naopak když byla od podnikatele služba přijata. Od 1. ledna 2013 není již povinnost se registrovat jako plátce daně z přidané hodnoty při poskytování služeb v rámci EU. Ale nic není zadarmo a tak byl přijat tzv. institut identifikované osoby, která musí přiznat daň při přijetí služby nebo přiznává uskutečnění poskytnutí služby. Znamená to tedy, že je nadále nutné podávat daňové přiznání a bohužel při poskytování služeb i souhrnná hlášení. Avšak v rámci České republiky je stále neplátcem DPH.

Identifikovaná osoba tedy není plátcem DPH, ale jsou určitá pravidla a povinnosti, které musí dodržovat. Je potřeba se zaregistrovat na příslušném finančním úřadě jako identifikovaná osoba. Registrace musí být provedena nejpozději do 15 dnů ode dne, ve kterém se stala identifikovanou osobou. Tzn., že až vytvoříte první fakturu za poskytnutou službu do některého státu EU, musíte se do 15 dnů jít zaregistrovat na finanční úřad. Samozřejmě z toho plynou některé povinnosti a právě ty mi příliš radosti nepřinesly. Jedná se především o přiznání uskutečněného plnění. Znamená to, že identifikovaná osoba je povinna podat souhrnné hlášení o poskytnutí služby a to nejpozději do 25 dnů po skončení kalendářního měsíce ve kterém bylo plnění uskutečněno. Výhodou je, že souhrnné hlášení se posílá pouze elektronicky, nebo datovou schránkou.

To je asi vše podstatné, ale pokud se chcete dozvědět ještě něco navíc, můžete se podívat na http://webtrh.cz/207646-dph-2013-sluzby , kde je tato problematika sledována.

Tak a já se jdu zaregistrovat, neb mám za sebou prodej do EU:o)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
108872
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace