Domů » Nejnovější články » Život na kládě II. díl

Život na kládě II. díl

Na padlém kmeni však nebyly jen ploštice a jak jsem již napsal v předchozím článku, téměř vše se točilo kolem mravenců. Ti se pohybovali především po horní straně kmene a vše co se jim postavilo do cesty, to zlikvidovali, nebo se o to aspoň pokoušeli. Než se však vrátím k mravencům samotným chtěl bych se zmínit o jednom vzácném druhu brouka, kterého jsme na kládě pravidelně nacházeli.

Systellus mentaweicus.

Systellus mentaweicus má nápadné výrůstky na hlavě a nosci.

V roce 2014 vyšel v jednom odborném časopisu článek o vzácném zástupci čeledi Brentidae, který se vyskytuje v jihovýchodní Asii a byl nalezen i v okolí naší terénní stanice. Jedná se o myrmekofilního brouka druhu Systellus mentaweicus. Štestí nám přálo a tak jsme tohoto vzácného brouka mohli pozorovat v jeho přirozeném prostředí. Jak článek uvádí, většina exemplářů tohoto druhu byla chycena do světelných pastí a tak se dalo předpokládat, že brouk bude mít noční aktivitu. Brouci se přes den pravděpodobně ukrývají ve dřevě v blízkosti mravenců a v noci své úkryty opouštějí. Jaký je přesný vztah tohoto druhu k mravencům si netroufám říci. S. mentaweicus je velmi nápadný druh s pohlavním dimorfismem, kdy samec má oproti samici nápadná kusadla. Zajímavostí také je, že má pouze devítičlánková tykadla. Obvyklý počet tykadlových článků je 11.

Brouk v obležení mravenců. Co přesně mravenci dělají není jasné. Brouk patří mezi myrmekofilní druhy a tak by se dalo předpokládat, že má s mravenci přátelský vztah.

Mravenci brouka kousali i do tykadel a nosce. Ten však nijak nezmatkoval a nesnažil se ani utéci.

Několikrát jsme brouka pozorovali přímo na kládě, kde byl v obležení mravenců. Zda mravenci brouka někam vláčeli, či zda jej pouze hlídali nevíme. Na první ophled se však o nějaký symbiotický vztah nejednalo. Mravenci brouka tahali za končetiny a jak můžete vidět i na jedné fotografii, zakusovali se mu i do prodlouženého nosce. I přesto se brouk nesnažil někam utéci. Ve výše zmíněném článku se uvádí, že byl brouk pozorován ve společnosti mravenců rodu Camponotus. Fotografovat brouka v jeho přirozeném prostředí a v obležení mravenců bylo úžasné. Důvodem je nejen to, že se jedná o vzácný druh, ale podobné fotografie jsou asi jedny z prvních, které byly pořízeny. Samozřejmě nutnou výbavou pro noční fotografování je nejen kvalitní fotoaparát s bleskem a difuzérem, ale také LED světlo, které pomáhá brouky najít a osvětlovat je v průběhu ostření. Během několika dnů jsme pozorovali asi 5 jedinců, kteří "lezli" po kládě v mravenčí stezce. Kolega však objevil malou dutinku po upadnuté větvi, odkud brouci vylézali, resp. jsme v ní brouky pravidelně nacházeli. Noční fotografování není vůbec snadné a ještě dnes vzpomínám jak náročné bylo být nepřirozeně ohnutý, nevnímat neustálé ataky mravenců a především to neuvěřitelné horko, které v noci bylo. Pár minut v nepřirozené poloze, zadržování dechu v průběhu fotografování a oblečení mohlo jít rovnou do pračky, nebo možná spíše sušičky. Pořízené fotografie a zážitky však jistě stojí za to.

Několik exemplářů jsme objevili i u malé dutiny. Brouk občas zalézal do dřeva, ale i zde na něj útočili mravenci.

Při pozornějším pozorování však chování mravenců nebylo příliš agresivní. Dle mne se však o symbiotický vztah nejednalo.

Občas to vypadalo, že se mravenci snaží brouka někam odtáhnout.

Pokračování příště...

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
41411814
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace