Domů » Nejnovější články » Zápřednice jedovatá

Zápřednice jedovatá

Lehká hysterie zaplavila v posledních týdnech okresy Chomutov a Most. Důvodem je obava z údajně velmi nebezpečného pavouka, který zapříčiňuje ochrnutí a kdo ví co ještě. A právě tato hysterie, nebo možná lépe řečeno mediální tlak, který vytvářejí novináři svými často nadsazenými reportážemi a články, mne přiměla sepsat článek o tomto zajímavém pavoukovi.

Zápřednice jedovatá (Cheiracanthium punctorium)

Zápřednice jedovatá je poměrně velký a nápadný pavouk, který svou velikostí budí pozornost. Samice dorůstají velikosti 10 - 15 mm a patří tak mezi největší druh zápřednic ve střední Evropě. Samci jsou o něco menší a dorůstají velikosti 7,5 - 12 mm. V obou případech se jedná o délku těla, bráno bez končetin. Samičky jsou zbarvené méně výrazně, převládá u nich zelenavé zbarvení zadečku, které se ke konci života mění až v béžovohnědé. Samečkové mají zadeček žlutý s nápadným tmavým podélným pruhem. Velmi nápadně jsou však u obou pohlaví zbarvena klepítka a hlavohruď, která jsou výrazně oranžová až červená. Pouze konec klepítek (chelicer) je černý. V přírodě se s dospělými pavouky můžeme setkat od začátku července do přelomu října a listopadu. S mláďaty se můžete setkat již od května. Zápřednice jedovaté si dělají poměrně velký zámotek na řadě travin, nejčastěji na třtině křovištní (Calamagrostis epigejos), ale i na dalších druzích jako je ovsík nebo lipnice. Já jsem objevil několik zámotků dokonce mezi listy rákosu, nikoli tedy v květenství.

Typický biotop na okraji pole, kde můžete najít zámotky zápřednic.

Okraj pole s porosty třtiny křovištní, kterou zápřednice hojně využívají pro svá obydlí.

Typický kokon v květenství třtiny. V druhé polovině srpna jsem nacházel řadu kokonů opuštěných. Ve zbylých byly samice s kokony. Opuštěné kokony patřily pravděpodobně samcům, kteří se vydali hledat samičky.

Zámotek ve které jsem objevil jednu ze samic, která se starala o kokon.


Všichni jedinci, které mi lidé donesli, nebo mi poslali fotografie, byli samci. Jednalo se o samce, kteří se pravděpodobně vydávali hledat dospělé samice a při svých toulkách často zabloudili do nějaké zahrady, nebo dokonce rodinného domku. Objevit tyto pavouky v přírodě vyžaduje určité znalosti. Většinu života tráví ve svých zámotcích a opouští je především samci, kteří se vydávají hledat samičky. Zápřednice zámotky využívají k odpočinku, k rozmnožování, ke kladení vajíček i jako místo, kde se starají o mláďata v prvních dnech jejich života.

Odkud zápřednice přišla?

V médiích se objevila zpráva, že se u nás objevil nový druh pavouka, který je velmi jedovatý a jde vlastně o nejjedovatějšího pavouka žijícího u nás. Pravdou ale je, že tu zápřednice jedovatá žila již dříve, byla však velmi vzácná. Přesněji řečeno první ověřený údaj pochází z roku 1991, kdy byla nalezena u Hrabanova v blízkosti Lysé nad Labem. Od té doby byla potvrzena na několika dalších místech. V současné době obývá téměř celou jižní Moravu, najdeme ji v Polabí, kolem Litoměřic a v letošním roce zažíváme expanzi zde u nás v severozápadních Čechách. Příčiny šíření tohoto druhu mohou být různé. Často se hovoří o globálním oteplování, které umožňuje druhům osidlovat nové, v minulosti nevhodné oblasti. Důvodem však může být i změna hospodaření, kdy zápřednice dnes najdou mnohem více vhodných stanovišť. Zápřednice jedovaté patří mezi teplomilné pavouky a obývají především teplejší oblasti. Severozápadní Čechy nepatří mezi nejteplejší oblasti, ale v roce 2013 zde byla velmi mírná zima, která mohla také rozšíření zápřednice pomoci.
To, že se pavouk v severozápadních Čechách v letošním roce opravdu značně rozšířil, tomu napovídají jak informace od lidí, tak má vlastní pozorování. Lidé mi přinášeli jak živé exempláře, tak jsem dostával emailem fotografie na kterých byl druh dobře rozpoznatelný. V současné chvíli se zápřednice vyskytují v okolí Mostu a Chomutova. Mnohem častěji se s nimi setkáme v okolí menších vesnic, které sousedí s loukami, suchými stráněmi, okraji polí apod. Do dnešního dne mám informace o výskytu zápřednic například v okolí Strupčic, Vrskmaně, Otvic, Údlic, Droužkovic a Černic. Rozšíření druhu bude ale jistě mnohem větší.

Nebezpečný pavouk?

V České republice jsou téměř všichni pavouci jedovatí. Výjimku tvoří pouze zástupci čeledi pakřižákovití (Uloboridae), kteří postrádají jedovou žlázu. Jedovatí jsou tedy téměř všichni pavouci, se kterými se u nás běžně setkáte. Výjimkou není tedy ani zápřednice jedovatá. Většina pavouků má však tak malé rozměry, resp. krátké chelicery, které nedokáží propíchnout lidskou kůži. Jsou samozřejmě druhy, které to dokáží, a jejich kousnutí může být bolestivé. Mohou to být například běžnější druhy pavouků jako např. pokoutníci, cedivky, některé šestiočky apod. Ze vzácnějších druhů mohou člověka kousnout stepníci, nedávno na Moravě potvrzený slíďák tatarský nebo vodouch stříbřitý. Zápřednice jedovatá je poměrně velký pavouk, který má navíc velmi dlouhé chelicery, které poměrně snadno kůži prokousnou. Díky délce chelicer je kousnutí samozřejmě bolestivější. Co se týká reakce na jed, krásně jej popsali pánové Košulič, Korba a Dolanský v časopise Živa (4/2013). Šli dokonce tak daleko, že se jeden z autorů nechal zápřednicí kousnout, aby zjistil, jak bude jeho tělo reagovat. Reakce na kousnutí odpovídala informacím, které jsou o kousnutí zápřednicí jedovatou známé, a to i přesto, že zdokumentovaných případů kousnutí je jen velmi málo. Reakcí na kousnutí může být zvýšená teplota, nadměrné pocení a chvilkové znecitlivění (ochrnutí) okolí místa vpichu. Následky kousnutí však většinou do 24 hodin zcela odezní. Jednoho z autorů kousla zápřednice při špatné manipulaci. Okamžitá bolest při kousnutí byla mnohem intenzivnější než při bodnutí včelou nebo vosou. Místo vpichu mu lehce oteklo a zarudlo. Jiné příznaky nepozoroval a po 20 hodinách příznaky začaly odeznívat. V té době místo jen lehce svědělo, přecházelo do jemného mravenčení a svrbění. Po 24 hodinách už nebyla cítit žádná bolest. Další z autorů se nechal kousnout ze zcela vědeckých důvodů. Pro svůj pokus si vybral dospělou samici zápřednice a nechal se kousnout do předloktí. V místě kousnutí se vytvořil mohutný otok, následovalo zvýšení teploty a mírné pocení. Jak se otok zvětšoval, bolest se šířila do celé končetiny, až došlo k jejímu znecitlivění. Během dalších 24 hodin se příznaky zmírňovaly a bolest ustoupila zhruba po 32 hodinách. Důvodem rozdílné reakce u obou autorů byla pravděpodobně skutečnost, že u druhého autora došlo ke kousnutí dospělou samicí, která má mnohem větší množství jedu a jak je v článku uvedeno, pavouk byl zakousnut do předloktí několik sekund, během nichž se do rány dostalo větší množství jedu. Dalším důvodem může být i rozdílná váha obou autorů.

Samička hrozící kusadly po tom co jsem jí natrhnul zámotek. Jakmile jsem se k pavučině přiblížil, samička po mně okamžitě vyrážela.

Samička bránila svůj kokon velmi urputně. Neustále se stavěla proti všemu co se objevilo v její blízkosti.

Samičky jsou opravdu velké a mohou dorůstat velikosti těla až 1,5 cm.

I přes vyrušení samička stále upravovala kokon s vajíčky.

Samička sedící pod kokonem a neustále ukazující svá obrovská kusadla.

Samička si začala ihned opravovat zámotek. Můžete si všimnout malého zadečku, který je způsoben nedostatkem potravy. Samice v tomto období veškerý čas věnuje péči o kokon. Následně bude pečovat i o vylíhlá mláďata.

Sameček zápřednice, který si udělal hnízdo mezi velkými listy. Několik podobných hnízd jsem našel na břehu rybníka nedaleko Černic.

Jedná se tedy o pavouka, který dokáže bolestivě kousnout. U zdravého člověka způsobuje lokální otok, nebo dočasné znecitlivění okolí vpichu. Samozřejmě u citlivějších osob, může být reakce odlišná, stejně jako je tomu po bodnutí včelou, nebo vosou. Hysterie vyvolaná médii však není na místě a vzhledem k relativní vzácnosti a také ke skrytému způsobu života, kdy většinou můžete pouze v červenci a v srpnu objevit samce, kteří hledají samičky, se není potřeba tohoto druhu obávat.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1361448
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pavel
Ahojte, tak jsem chytil 2 kousky zaprednice u nás doma. Zatím je krmim, nechcete někdo na chov. Asi jsou to samci, výraznější zbarvení. Co s nimi? S pozdravem Pavel

Místo mlada Boleslav Bradlec
Pavel Krásenský
Zdravím, děkuji za zprávu. Zápřednice je dnes velmi hojný druh a tak bych oba jedince pustil zpět do přírody. Pokud to jsou samečkové, mají šanci najít ještě samičku, i když se pomalu blíží jejich konec a dospělci z přírody během pár týdnů zmizí. Srdečně zdraví,
Pavel
Hana Němečková
Dobrý den včera kamarádka našla doma na závěsu zaprednici podle zadečku žlutý takže samec. V Hrusovanech.
jan
Dobrý den na zahrade pri sekání vzrostlé trávy me take kousla do predloktí, mohu potvrdit ze jsem mel tmavou nekrotickou skvrnu nekolik mesíců, vcela nebo vosa je proti tomu komarí pohlazení, rychlá byla opravdu dost pac jsem vydel jen myhnutí a usmev chelicer na cestu, louka byla dlouho suchá a vystavená sylnému slunci, cím více slunce tím prudší jed to je samozrejmé, zautocila samozrejmne po ohrození kokonu sekaním v te dobe jsem jeste nevedel na co si dat pozor, dnes po destive noci a nekolika letech jsem ji odchytl na zdi baráku samozrejmne jinou, asi lovyla mouchy u zarovky, mam ji v krabice dal jsem ji brouka nic, tzv. autobus nic tak jsem skusil mouchu a tu natrhala na kousky jako papir. odborníci radí zabíjet na potkání i kdyz se pavouci jinak zabíjet nemají. asi by ale bylo zajimave kdyby nekoho kousla treba pri rizení vozu dokaze totiz pekne zamotat hlavu jakýsi chvylkový šok. urcite bych nechtel aby me kousala kazdej den jako komar. diky s pozdravem jan
:-(
lucie neradova
Dobry den, mam podezreni, ze jsem vcera nasla doma, coz je 6.patro v Praze, zaprednici.jelikoz pavouky z principu nezabijim, vynesla jsem ho ven na balkon, ale jelikoz jsem takoveho pavouka nikdy nevidela, zdal se mi zvlastni, trochu jsem pogooglila a obrazek odpovidal. mame male dite, tak jsem radeji na balkone pavouka nasla a zlikvidovala, tudiz nemam fotku. byl spise pruzracny, lehce nazelenaly a cerne dubky na konci nohou, pres 1 cm velky. mela bych otazku, zda se podle Vas jedna spis o nejaky nahodny vyskyt, treba diky donesenemu ovoci ze zahradky, ci mam patrat po \\\"hnizde\\\". moc dekuji a preji hezky den
Pavel Krásenský
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Ono je někdy složité takto poradit, když nevím o jaký druh pavouka jde. Každopádně zápřednice jsou v současné době v zápředcích a starají se o mláďata, bylo by divné, kdyby byly ještě venku. Půjde pravděpodobně o jiný druh pavouka a určitě se nemusíte bát nějakého hnízda, pavouci se vyskytují jednotlivě a pavoučí kolonie jsou známé především z tropických oblastí. Pokud narazíte někdy na nějakého pavouka, je dobré jej vyfotit třeba mobilem, stačí i obyčejné foto, které pomůže druh určit. Mějte se moc fajn, PK
Kare
Dobrý den já jsem našel a vyfotil samičku kam mohu poslat foto děkuji
Pavel Krásenský
Dobrý den, foto můžete poslat na email krasensky.pavel@volny.cz . Obratem odpovím. Děkuji.
Karel
Ahoj Pavle.V pondělí jsem našel samičku Zápřednice jedovaté v zámotku na volné pláni cca 30 m od infocentra na Lesné v Krušných horách . Kdo tam jezdí v zimě, tak ví ,že tam bývá dost sněhu a díky silným zimním vichřicím i dost mrazivo. Dle mapy je to v nadmořské výšce 911 m.Tak vysoko a na tak v zimě nehostinném místě jsem ji ještě nikdy nenašel.Je nějaké mapování výskytu pavouků kam bych to mohl ,,nahlásit" ?
Dík za radu a měj se fajn.
Karel.
Ladislava Dvorakova
Dobrý den prosím mohu se zeptat zda pavouk kterého jsem vyfotila je zaprednice jedovatá. Kam mohu poslat foto a odpovíte mi prosím.? Dekuji
Martina Stastna
Dobrý den, mohu Vám někam poslat foto pavouka,kterého děti chytily na zahradě? Ráda bych věděla, zda je jedovatý. Děkuji mockrát. M. Šťastná
Vernerová
Ani,pavouka jsme posléze našli.Foto bohužel nemáme...
Leona
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli zákeřnice může být životu nebezpečná pro domácí mazlíčky (např. morčata)? Navíc kousnutí v srsti zvířete nemusí člověk vidět a i kdyby ano, nedokážu si představit, co by pro tak malé zvíře mohli udělat na veterině...
Pavel Krásenský
Dobrý den, jen drobné upřesnění, je to zápřednice...zákeřnice je druh dravé ploštice. Musím říci, že tady vám asi nedokážu odpovědět. Dle mého názoru bude pro zápřednici problém dostat se skrz srst, tudíž bych se o domácího mazlíčka nebál.A jak jsem již mnohokrát napsal, potkat zápřednici není až tak snadné, přeci jen se potkají častěji samečci, kteří jsou menší a méně nebezpeční. Pavel K.
Vernerová
Moji dceru tento pavouk kousl.Vzbuilo jí bolestivé kousnutí.Následně místo kousnutí a poměrně velké okolí masivně oteklo a velmi bolelo.Objevla se i zarudlá čára její při otravě krve.Nadměrná únava a teplota.Dceři je 11 let a podotýkám,že není alergik.Bylo nutné ji hospitalizovat v nemocnici,kde formou lapačky dostávala antibiotika,kortikoidy,heparin...Atd.Přesto se stává?E ještě dalších 24hodin zvyšovaly špatné hodnoty v krvi.
Pavel Krásenský
Děkuji za Vaši zprávu a jen doufám, že je dcerce již lépe. Mohu se jen zeptat, zda jste pavouka, který ji kousl odchytili, nebo aspoň vyfotografovali? Průběh je na kousnutí zápřednicí poměrně nezvyklý, ale může to být tím, že je malá. Mohu tedy poprosit ještě o doplňující informaci. Děkuji, Pavel K.
Světlana
Zdravím myslým že jsem pokousaná pavoukem - mám to již druhý týden a stále oteklé a bolestivé toje. Kam mohu poslat foto na e-mail ? Světlana
Kačka
Dobrý den, právě jsem v koupelně nalezla dva pavouky, podobné samičkám zápřednice. Jelikož mám opravdu silnou arachnofobii a 3m dceru bojím se. Je možné, aby se zápřednice objevila ve 3 patře?
Okres Ústí nad Orlicí.
Michaela Filková
Dobrý den,
dnes se nám objevil pavouk velmi podobný zápřednici v panelákovém bytě v Žatci (okres Louny). Mohla bych Vás prosím požádat o potvrzení, zda se jedná opravdu o zápřednici, popř. samičku či samečka?
Mohu zaslat foto na Váš email?
Děkuji
Pavel Krásenský
Dobrý den, ano, samozřejmě fotografii pošlete a podívám se o jaký druh pavouka se jedná. Zatím se mějte moc fajn, srdečně zdraví Pavel K.
Vrbasová Marie
Dobrý večer,

dokáže zabít 4leté dítě nebo je to opravdu malá pravděpodobnost?dekuji za odpověd.
Pavel Krásenský
Dobrý den, určitě to možné není. Tento pavouk sice bolestivě kousne a nemá úplně neúčinný jed, ale opravdu není smrtelně jedovatý. Samozřejmě v kombinaci s alergií může mít kousnutí horší příznaky, ale alergikovi ublíží i včela, či vosa. Mějte se fajn.
Zuzana
Dobrý večer už podruhé nas v bytě v ložnici navštívil pavouk a domnívám se ze se jedná o zahradníci.Foto mám jen nevím jak ho mám sem vložit.Dekuji
Pavel Krásenský
Dobrý večer, fotografii můžete poslat na můj email krasensky.pavel@volny.cz . Hned Vám odpovím, zda je to skutečně zápřednice. Srdečně zdraví, Pavel K.
Makovcová
Dobrý den,
žijeme s manželem a dvěma dětmi ve středních Čechách přímo ve Slapech. Nejmladšímu dítěti je 22 měsíců a já jsem momentálně ve 4 měsíci těhotenství. Máme sousedy, kteří jezdí na zahradu velmi málo a také to taky vypadá zarostlá travou, poté vysokými travinami. Hned vedle ložnice máme terasu s bazénem a už loni v létě jsme zaznamenali velmi vysoký počet utopených pavouků a hlavně nám lezou i do bytu a to hlavně v noci, kdy hledají potravu či co. Bojím se pokousání dětí nebo i mě pokud jsem teď těhotná. Navíc manžel je momentálně po nemoci s plicní embolie a bere warfarin. Jsem si jistá, že jde o zápřednice. Zkoumala jsem to dost pečlivě. Poraďte jak se bránit, aby nelezla do domu. Jak zabránit té invazi co byla loni děkuji.
josef hegr
Dobry den dnes jsem objevil tohoto pavocka nevim zda se nej nevim ale jak poslat foto tedy kam dikyedna o tu zaprednici diky za info
iveta
Dobrý den,mohla by být zápřednice i v půdě?V loňském létě mě při obdělávání na zahradě něco kouslo a otekla a bolele mne celá ruka,bylo to dost nepříjemné,ale u mne to trvalo víc nežli dva dny ,odeznělo to až po týdnu .Děkuji
starsky
Jak říkám, ta barva je zelenkavá (něco podobného, co je tady na pozadí). Před dvěma dny jsem ho chytl, ale utekl mi z misky. Běhá strašně rychle, když se mu chce.
starsky
Dobrý den,
domnívám, že se jedná o zápřednici. Objevil jsem jí koncem léta v rodiném domě Praha, přikládám na fotce http://imgur.com/1DffgRV , barvu to mělo více zelenkavou než je vidět na fotce (foceno v noci). Stejný pavouk se mi teď objevil ve tři ráno na stole, tak jsem zvědavý jestli je to on nebo ne? Děkuji za odpověď
Pavel Krásenský
Dobrý den, z fotografie to není samozřejmě úplně dobře poznat, ale dle mne se o zápřednici nejedná. Spíše jde o zápředku (Clubiona sp.), která má také velká kusadla, je však mnohem menší a celé tělo je jednobarevně okrové. Což je vidět i na Vaší fotografii. Srdečně zdraví, Pavel K.
Tomáš
Dobrý den, dne jsem objevil zápřednici v kokonu s mláďaty v Nové Vsi v Horách, bohužel jsem nestihl pořídit foto, raději jsem ji pro pohyb domácích zvířat zlikvidoval v kamnech.
Pavel Krásenský
Dobrý den, určitě není potřeba tohoto pavouka likvidovat, ale holt stalo se. Zajímavý je ale údaj z Nové Vsi. Je to již trochu výše a dosud jsem z této nadmořské výšky zápřednici neviděl. Mějte se fajn. Pavel K.
milan daněk
Karel Goschler je dobrej debil když místo aby toho pavouka pustil ven tak ho vyluxuje,,takovy zmrdy bych nakopal do ksichtu
Vlasta
Dobrý den. Bydlím v mosteckém paneláku. Dnes v noci asi ve 3h mě probudila obrovská, pálivá bolest ve stehně. Tohoto místa jsem se nemohla pro bolest dotknout, teď je bolest menší. Naopak okolí "kousnutí" je i nyní necitlivé. Před týdnem mi manžel vytáhl z krku cosi světle žlutozeleného. Mělo to tvar "W" po natažení asi půl cm. Nenapadlo mě to vyfotit. Štípanec jsem měla několik dní někdy otekl, byl citlivý na sluníčko a na dotek to pálilo jako dnes. Původce vpichu jsem také neviděla. Navíc jsem ho ani nezaregistrovala. Vůbec mě netěší pomyšlení, že mám doma takové nájemníky. ;-)
Karel Goschler
Dobrý den! Mám také dotaz. Je možné, aby se nám tento pavouk vyskytl v paneláku na Březenecké? Objevili jsme dnes v kuchyni na stropě pavouka, který by tak podle Vašich fotek mohl vypadat a opravdu jsem ještě tak velikého pavouka neviděl. Bohužel nás nenapadlo ho vyfotit a vyluxovali jsme ho. Pak nám to nedalo, z vody jsme ho vylovili a nechali ho usušit. Je sice již zdeformovaný a díky vodě z vysavače tmavý, ale domníváme se, že by to mohl být on. Doufám, že u nás jen nějakou samičku hledal a nešel najisto. Nerad bych tu ještě nějaký takový exemplář objevil.:-D:-D
Pavel Krásenský
Dobry den, no mozne je samozrejme vse, ale je to dost nepravdepodobne. Zaprednice ziji opravdu skrytym zpusobem zivota a casto se neobjevuji. Pokud mate nejakou fotku, muzete mi ji poslat a zjistime o jakeho pavouka jde :-) Mejte se fajn, Pavel K.
VIKI
NEJHNUSNĚJŠÍ PAVOUK CO SE OBJEVIL V ČR DIK ZA UPOZORNĚNÍ
:-|:-D:-(:cool:;-D;-):-)
Pavel Krásenský
Není vůbec zač :-) Teď se kolem něj zase rojí spousta informací, ale opravdu se není čeho bát :-)
Veronika
Dobrý den, též bydlím v RD Brno-jih a v noci mě v ložnici kousla zápřednice jedovatá. Bolí to jako čert, cítím se, jakoby mi začínala chřipka a okolí kousnutí strašlivě bolí a píchá. Takže se z přírody asi vesele stěhují do domácností. Raději ty pavouky uvidím na fotkách, než doma :-D
Tomáš M.
Dobrý den mohu Vám zaslat foto k určení druhů? Pokud ano kam?
Vít Loučka
Dobrý večer, nemusite muj příspěvek zveřejňovat. Bydlim v rd na jihu Brna a zaprednic mame doma mnoho.Vloni jich byly desitky. Bydli nejcasteji v kokonech v zahybech domu na jizni a vychodni straně. Nejen ze jsou to asi noční lovci ale jsou hodně rychlí. Dvě jsem odchytil v ložnici v noci na dece resp až na štěně kam mi utekly. Ale jedna mne kousla asi nedopatřením do nártu nohy. Bohužel se ji to stalo osudné. Noha mi otekla od vpichu nad prostředníkem az po kotník. Bolest byla hodně silná a donutilo mne to řešit s přáteli v nemocnici. Nic kromě paralenu jsem ale nepoužil. Bolest ustoupila až za 3 dny otok az za 5 dnů s tím že postupoval do lýtka. Misto je citlivé i dnes a je to již měsíc. Byla to samice a ja jsem bohužel nepořídil fotodokumentaci. Mate moc pěkné fotky. Čím fotíte? Když tak jsem k dispozici. S pozdravem Loučka.
Patrik Mlčoch
Zajímavé, když jsem je viděl v zprávách taky mě přišlo nějaké divné, že by se u nás, v naších podmínkách objevil nějaký vážně jedovatý pavouk, no ale média vždycky překrucujou pravdu, většinou až strašně přehnaně a co se týče vědecké terminologie, někdy je to až směšné: http://knava.blog.idnes.cz/c/422811/Semena-Hriba-praveho-pujdou-jiz-brzy-do-prodeje.html
Už jen ten nadpis obsahuje dva zásadní nesmysly, ...hřib pravý (žeby nějaký nový druh) a už jste někdy viděli semeno hřibu:-D:-D
Pavel Krásenský
Tak to je dobrý vtip s tím hřibem :-) Je vidět, že média dokáží občas dotáhnout věci k dokonalosti. Aspoň se máme čím bavit :-)
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace