Domů » Nejnovější články » WS pavoukovci - shrnutí

WS pavoukovci - shrnutí

Již týden uplynul od posledního letošního workshopu, který byl zaměřen na pavoukovce. I přesto, že se jedná o skupinu živočichů, která není u řady lidí oblíbená, nic to neubírá na její atraktivitě. Pavouci a samozřejmě i pavoukovci, jsou velmi různorodou a početnou skupinou, která je řadou fotografů opomíjena.

Stejně jako v minulém roce se workshop uskutečnil v okolí Chomutova, tedy na místě, které dobře znám. Několik posledních let se krom brouků, věnuji okrajově i pavoukům, a tak jsem objevil i několik lokalit s řadou zajímavých a často vzácných druhů. Žijí zde bohaté populace stepníků, sklípkánků a samozřejmě i drobnějších pavouků jako plachetnatek, pavučenek atd. A právě některé z těchto pavouků jsme v průběhu víkendu fotografovali.

Již týden před akcí bylo jasné, že nám nebude přát počasí. Po dlouhých týdnech bez deště, měl být právě víkend tím nejdeštivějším víkendem za celé léto. Bohužel se předpovědi naplnily a tak jsem musel zaimprovizovat, což se nakonec ukázalo jako velká výhoda, a možná právě díky tomu jsme vyfotografovali mnohem více fotografií. Pro mne to znamenalo vyrazit již v pátek dopoledne a pokusit se nasbírat některé druhy pavouků, které bychom mohli v průběhu kurzu fotografovat. Počasí bylo ideální, a i když bylo velmi sucho, spousta pavouků dospěla a tak nebyl žádný problém objevit zajímavé druhy. Na teplých stráních nad Ohří byly hojné skákavky teplomilné a skákavky znamenané. Díky suchu jsem neobjevil žádné stepníky Eresus kollari, kteří se na stejné lokalitě vyskytují. V jednom suťovém lese jsem objevil silnou populaci sklípkánků hnědých (Atypus affinis).

Páteční večer jsem účastníkům přiblížil svět pavouků a promítl jim své fotografie z posledních let. Ukázal jsem jim zajímavé druhy se kterými se u nás můžete setkat a nezapomněl jsem ani na pavoukovce, které jsem potkal na svých cestách po tropech. Sobotní dopoledne jsme strávili venku, a to i přesto, že docela intenzivně pršelo. Ukázal jsem účastníkům metody lovu pavouků a i přes špatné počasí se nám podařilo nasbírat opět několik druhů pavouků, které jsme potom fotografovali ve studiu.

Účastníci se trochu obávali toho, že nám počasí celý kurz pokazí, ale jak jsem již napsal výše, vše dopadlo skvěle a podařilo se nám vyfotografovat řadu zajímavých druhů. Seznámil jsem účastníky se způsoby fotografování ve studiu, jaké je potřeba mít pomůcky a jak některé druhy zastavit tam, kde chcete. Každý si vyzkoušel fotografovat pavouky, kteří neustále běhají, druhy, které se rychle ukrývají, ale i druhy, které dokáží nehybně sedět na místě dlouhé minuty. V příjemném prostředí Elixír klubu nám soboty velmi příjemně utíkala.

Ani v neděli se počasí příliš nezlepšilo, a tak jsem vyrazil do Chomutova pro zápřednice jedovaté. Tento druh pavouka je v poslední době často zmiňovaný v médiích jako náš nejjedovatější pavouk. Kolem tohoto pavouka se dělá zbytečný poprask, což jsem chtěl dokázat i účastníkům kurzu. Donesl jsem dvě dospělé samice a musím říci, že se účastníkům právě tento druh pavouka líbil…a to nejen svými mohutnými kusadly, ale i obranným chováním a péčí o potomstvo.

Dle ohlasů se kurz opravdu vydařil a tak mi nezbývá než poděkovat všem účastníkům a také všem, kteří se o nás v Elixír klubu starali. A nakonec samozřejmě několik fotografií, které v průběhu víkendu vznikly.

René Brunda (c) 2016

René Brunda (c) 2016

René Brunda (c) 2016

René Brunda (c) 2016

René Brunda (c) 2016

René Brunda (c) 2016

Jiří Večerník (c) 2016

Jiří Večerník (c) 2016

René Brunda (c) 2016

Petr Hammerbauer (c) 2016

Michal Hendrych (c) 2016

Jiří Pichrt (c) 2016

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
22192214
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Honza
krásné fotky
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace