Domů » Nejnovější články » Workshop Mikulov - ohlédnutí

Workshop Mikulov - ohlédnutí

Historicky poprvé jsem uspořádal fotografický workshop zaměřený na makrofotografii na jižní Moravě, přesněji v okolí Mikulova. Výběr lokality nebyl náhodný, protože jsem do okolí Mikulova v minulosti často jezdil a vyskytují se zde atraktivní druhy bezobratlých.

Jižní Morava je úžasný kout naší země, kde můžete obdivovat nekonečné vinice, panonské stepi nebo lužní lesy s prastarými stromy. Proto jsem ani nemusel dlouho přemýšlet nad tím, kde první moravský kurz uspořádám. Ubytováni jsme byli v penzionu Kiwi, který nás nadchnul svou domácí atmosférou a také výborně vybavenými pokoji, a co více, mohli jsme čas trávit ve společenské místnosti, což u podobných zařízení není obvyklé.

Většinu času jsme trávili v okolí Mikulova, kde jsme navštívili Svatý kopeček a také starou pískovnu v Mušlově. V minulosti byl Svatý kopeček rájem pro fotografy a entomology. Dnes díky přílivu turistů se jen obtížně hledá nějaké klidné místo. Avšak i to jsem měl dopředu naplánované a tak jsme využili malé loučky, kde nás turisté tolik nerušili.

Sobotní program jsme zakončili návštěvou zámeckého parku v Lednici, kde jsme fotografovali tesaříky obrovské a také roháče obecné. Pro řadu účastníků to bylo první setkání s těmito krásnými brouky. I přesto, že nám počasí úplně nepřálo a občas se objevila nějaká ta kapka vody, strávili jsme v parku několik hodin a do penzionu jsme se vraceli před půlnocí plni skvělých zážitků.

Nedělní program jsme zakončili v pískovně u Mušlova, kde jsme hledali, a nakonec i našli, našeho největšího a také jednoho z nejhezčích škvorů. Ukázal jsem účastníkům drobné písečné cvrčky, krtonožky i zajímavé mandelinky a housenky motýlů. Všichni si vyzkoušeli jak je to někdy s hmyzem složité, a jak se někteří jedinci nechtějí nechat fotografovat...samozřejmě hovořím o bezobratlých.

Vzhledem k tomu, že měl kurz velký ohlas, uspořádám jej v případě zájmu i příští rok. Pokud byste měli předběžně zájem o kurz na Moravě v Mikulově, počítám opět někdy kolem poloviny června, dejte prosím vědět.

Ukázky fotografií

Ladislav Gzyl(c)2016

Fotografování tesaříků obrovskýchFotografování tesaříků obrovských - Foto Ladislav Gzyl(c)2016

Gabriel Gabriš(c)2016

René Brunda(c)2016

Dana Kopecká(c)2016

Na Svatém kopečku se dají pozorovat i skvosty jako zlatěnky rodu Holopyga sp.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
18221194
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
René Brunda
Já jsem se kurzu zůčastnil a vřele všem doporučuji.Naučil jsem se něco jak o technice focení i nasvícení makrofotografie tak i o technice k tomu používané.Navíc má Pavel svatou trpělivost :-D.Mě osobně to hodně dalo a příští rok se nejspíš zůčastním zase.Tentokrát už jako pokročilý začátečník ;-)
Jiří Novák
Akorát jsem se z jihu Moravy vrátil, některé druhy, které tu vidím, jsem tam pozoroval a mnoho dalších. Z toho, co jsem viděl, jde o super místo pro podobné kurzy :-) Tak hodně štěstí třeba i příště ;)
Pavel Krásenský
Jižní Morava je skvělá, jezdím tam už léta za hmyzem :-) Vidělij sme tam toho spoustu, jen účastníci neposlali tolik fotek...nestíhají upravovat :-) Pro mne je důležité, že vše dobře dopadlo a i počasí přálo :-)
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace