Domů » Nejnovější články » Volba makroobjektivu

Volba makroobjektivu

V době kvalitních a poměrně levných zrcadlovek problém s nákupem těla poměrně snadno vyřešíte, ale co objektiv. Seznámím Vás s nejpoužívanějšími objektivy a prozradím Vám na co se který hodí.

Značka
Výběr značky je první problém se kterým se musíte vypořádat. Můj osobní názor je, že nejlepší je pořídit si objektiv stejné značky jako je tělo fotoaparátu. Neříkám, že použít objektiv jiné značky je špatné, ale výrobky od jednoho výrobce by měly spolu vždy bez problémů komunikovat. A jakou značku vybrat? V dnešní době asi většina fotografů používá značky Canon a Nikon. Nebudu říkat, která značka je lepší a která horší. Každý fotograf má své požadavky a také odlišný pohled na věc. Já mám například zkušenosti i s makroobjektivy značek Sigma a Tamron. V porovnání s makroobjektivy Canon, které jsem používal a dosud používám, byly optické vlastnosti těchto objektivů oproti Canonu o něco horší. Šlo především o rychlost a kresbu. Více se také projevovaly vady obrazu při použití krajních clonových čísel.

Velmi často při výběru makroobjektivu rozhoduje cena. Zde bych doporučoval raději počkat a našetřit si na kvalitnější objektiv. Poměrně často se setkávám s tím, že fotograf investuje značné finanční prostředky do těla a když už se vydal, tak chce ušetřit na objektivu. Ne vždy je tento přístup výhodný a pokud použijete méně kvalitní objektiv na tělo se super čipem a skvělými snímacími vlastnostmi, budou výsledky stejně horší a kvalitu fotoaparátu vůbec nevyužijete.

Ohnisko
Výběr ohniska je asi nejdůležitější věcí, kterou musíte před samotným nákupem objektivu řešit. Ano, pokud máte dostatek peněz, můžete si pořídit všechna ohniska a v terénu si vybrat to nejvhodnější. Tahat s sebou tolik objektivů není vždy příjemné a také samozřejmě nutné. Volba ohniska je přímo závislá na potřebách a zájmu fotografa. Pokud se budete věnovat fotografování statických předmětů, tedy např. hub nebo rostlin, můžete volit kratší ohniska (50 nebo 60 mm). Univerzálním ohniskem pro makrofotografii je ohnisko 100 mm. To se hodí jak pro fotografování statických předmětů, tak na živé tvory. S tímto ohniskem můžete fotografovat brouky, pavouky a s trochou trpělivosti motýly a vážky. Pokud se budete věnovat například výhradně fotografování vážek, hodilo by se Vám ještě o něco delší ohnisko. Zde můžete použít ohniska 150 mm nebo 180 mm. Je však nutné si uvědomit, že objektivy s delšími ohnisky jsou samozřejmě dlouhé a tak světlo musí urazit k čipu větší vzdálenost. To se projeví na prodloužení času expozice a s tím souvisejí problémy s neostrostí snímků. Abychom předešli neostrým snímkům můžeme použít stativ, blesk nebo zvýšit citlivost (ISO).

Stabilizace obrazu
Na trhu je k dispozici celá řada objektivů, které mají tzv. stabilizaci obrazu. Pokud si budete vybírat objektiv a budete si ochotni připlatit, určitě si pořiďte objektiv, který stabilizaci obrazu nabízí. Ne vždy máme možnost použít stativ (např. různé motýlí domy apod.) a stabilizace obrazu se nám tak stane dobrým pomocníkem. I při běžném použití tuto funkci oceníte. Klidně můžete doma nechat stativ a vyrazit do terénu. Já ji používám především při fotografování rostlin a brouků, kdy nejsem schopen použít stativ. Často to bývá v nepřístupném terénu, za zhoršených světelných podmínek nebo při pohybu fotografovaného objektu. I využití stabilizace obrazu má své hranice a tak například u makroobjektivu CANON 100/2,8 L IS USM nejsem schopen pořídit z ruky ostrý snímek s expozičními časy delšími než 1/40 s. Pamatujte také, že použití stabilizátoru zatěžuje více baterii ve fotoaparátu a ta se poměrně rychle vybíjí.

Makroobjektivy

Univerzální ohnisko
Pokud se rozhodnete pro makrofotografii je potřeba si vybrat ten správný objektiv. Jako základní objektivy pro makrofotografii doporučuji objektivy s ohnisky kolem 100 mm. Na výběr máte hned několik typů, které se liší jak konstrukcí tak cenou. Firma Canon nabízí osvědčený model CANON 100/2,8 L IS USM, který má výborné optické vlastnosti. Pokud chcete ušetřit, můžete si pořídt i starší model CANON 100/2,8 USM, který byl ve své době velmi oblíbený. Firma Nikon nabízí kvalitní objektiv NIKON AF-S VR MICRO 105/2,8 G IF-ED NIKKOR. Pokud zvolíte objektiv značky Sigma můžete si pořídit kvalitní objektiv SIGMA AF 105/2,8 OS EX DG HSM MACRO nebo levnější makroobjektiv TAMRON AF SP 90/2,8 Di Macro.

Krátká ohniska
Jak jsem již zmínil výše, pokud fotografujete statické předměty, můžete bez problémů použít objektivy s kratšími ohnisky. Firma Canon nabízí objektivy CANON EF-S 60/2,8 Makro USM a CANON EF 50/2,5 Macro USM. Ještě kratší ohnisko nabízí firma Nikon u svého objektivu NIKON AF-S DX 40/2,8 G Micro Nikkor. Firma Sigma nabízí klasický objektiv SIGMA AF 50/2,8 EX DG MAKRO nebo zoom objektiv SIGMA 17-70/2,8-4,0 DC MACRO OS HSM. Výběr objektivů je samozřejmě mnohem větší a velmi kvalitní makroobjektivy nabízí i firma Olympus. Asi nejpoužívanějším je objektiv OLYMPUS ZUIKO DIGITAL ED 50/2,0 Macro. Speciálním objektivem je objektiv CANON MP-E 65/2,8 1-5x Macro. Jde o plně manuální objektiv, který umožňuje fotografovat objekty při zvětšení až 5:1. Pracovat s tímto objektivem není snadné, ale pokud se to naučíte, čeká Vás spousta úžasných zážitků a zajímavých fotografií.

Dlouhá ohniska
V případě, že se rozhodnete fotografovat například motýly nebo vážky, můžete využít některý z makroobjektivů s delším ohniskem. Nejčastěji používanými jsou objektivy s ohnisky 150 mm nebo 180 mm. Firma Canon nabízí objektiv CANON EF 180/3,5 L Macro USM, který patří k nejlepším makroobjektivům. U firmy Nikon si můžete zvolit objektiv NIKON AF 200/4,0 D IF-ED NIKKOR. Velmi často používaným objektivem je objektiv SIGMA AF 150/2,8 EX DG OS HSM APO Macro.

Volba objektivu záleží na každém z nás a asi neexistuje jasný návod jak si objektiv vybrat. Já však doporučuji investovat do kvalitnějších výrobků a před samotným nákupem si objektiv půjčit a vyzkoušet si ho. To můžete udělat například na některém z makroworkshopů.

Srovnání cen

CANON EF 50/2,5 Macro USM (cca 7 500,- Kč)
CANON EF-S 60/2,8 Makro USM (cca 11 000,- Kč)
CANON 100/2,8 L IS USM (cca 23 000,- Kč)
CANON MP-E 65/2,8 1-5x MACRO (cca 26 000,- Kč)
CANON EF 180/3,5 L Macro USM (cca 40 000,- Kč)

NIKON AF-S DX 40/2,8 G Micro Nikkor (cca 6 500,- Kč)
NIKON AF-S VR MICRO 105/2,8 G IF-ED NIKKOR (cca 20 000,- Kč)
NIKON AF 200/4,0 D IF-ED NIKKOR (cca 42 000,- Kč)

SIGMA AF 50/2,8 EX DG MAKRO (cca 8 500,- Kč)
SIGMA 17-70/2,8-4,0 DC MACRO OS HSM (cca 11 500,- Kč)
SIGMA AF 105/2,8 OS EX DG HSM MACRO (cca 18 000,- Kč)
SIGMA AF 150/2,8 EX DG OS HSM APO Macro (cca 25 000,- Kč)

TAMRON AF SP 90/2,8 Di Macro (cca 10 500,- Kč)

OLYMPUS ZUIKO DIGITAL ED 50/2,0 Macro (cca 18 000,- Kč)

Testy řady objektivů naleznete na www.dpreview.com

Canon EOS 5D mark II + objektiv CANON 100/2,8 L IS USM

Canon EOS 5D mark II + objektiv CANON 100/2,8 L IS USM

Canon EOS 5D mark II + objektiv Canon MP-E65 1-5x macro

Canon EOS 5D mark II + objektiv Canon MP-E65 1-5x macro

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2021243
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
valsoraj
Pro pana Juraje. Intenzita světla ubývá se čtvercem vzdálenosti.
Fizika pro základní školy.
Juraj
Dobrý den,

lehce si rýpnu ohledně pasáže:

"objektivy s delšími ohnisky jsou samozřejmě dlouhé a tak světlo musí urazit k čipu větší vzdálenost. To se projeví na prodloužení času expozice a s tím souvisejí problémy s neostrostí snímků."

Závěrka je na úrovni těla fotoaparátu, nikoliv na konci objektivu, takže délka objektivu v tomto smyslu expozici neovlivňuje (světlo se "zastaví"/odrazí až v těle, přes objektiv má průchod volný, takže je jedno, jak je objektiv dlouhý - jako kdyby to byl rovný tunel).
Navíc vzhledem k rychlosti světla (300.000 km/s) a rozdílu mezi délkami objektivů (jednotky cm) se bavíme o hodnotách řádově v desetimiliardtinách vteřiny.

Čas expozice se s dlouhými objektivy (při fotografování z ruky a bez blesku) naopak musí zkrátit, aby se neostrost způsobená pohybem fotoaparátu, která je u delších ohnisek více znát, eliminovala. To pak jde - při stejné expozici snímku - na vrub cloně (vede k menší hloubce ostrosti) nebo hodnotě ISO (vede k vyššímu šumu).
Jiří
Zdravím. Chtěl bych se zeptat, mám Canon EOS 100D a zvažuji objektiv CANON 100/2,8 L IS USM. Jáký je váš názor na tuhle sestavu?
Boris Renner
Zdravím, parádní kousky zde máte - tedy jak skal tak i výsledné záběry:)
Kde se dá sehnat za solidní cenu například Trioplan? Děkuji.BR
Pavel Krásenský
Děkuji za náívštěvu. Já bych se osobně podíval na www.ebay.com. Občas se ale dají tyto objetivy objevit ve speciálkách, starší kusy i v různých bazarech apod.Pavel K.
David
Zdravím, jaký mi doporučíte objektiv jen na makro fotky a produktové fotky ? uvažuji o Tamron AF SP 60mm f/2,0 Di II Macro
nebo Tamron SP AF 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD Nikon.
Co myslíte ? Který by byl lepší ? Je to pro tělo Nikon D5300. Děkuji za pomoc
Pavel
Ahoj Vašku, samozřejmě to byl překlep, má tam být 20 tisíc a již jsem to opravil...děkuju za upozornění. Pavel
Vašek Pižl
Dobry clanek. Jen objektiv NIKON AF-S VR MICRO 105/2,8 G IF-ED NIKKOR, který již delší dobu používám, jsem tedy za cenu 10 000 neviděl ani v bazarech. Jeho běžná cena je i nyní spíše dvojnásobná.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace