Domů » Nejnovější články » Střevlíček Nebria livida

Střevlíček Nebria livida

I přesto, že střevlíkovití brouci nejsou hlavním předmětem mého zájmu, setkávám se s nimi při svých cestách za drabčíky velmi často. Důvodem je především velmi podobná bionomie, resp. se nacházejí často na stejných stanovištích.

Drobné ploché kamínky poskytují střevlíčkům výborný úkryt.

Drabčíkovití a střevlíkovití brouci obývají velmi často podmáčené a vlhké biotopy, břehy rybníků nebo řek, pískovny apod. Jedním z velmi nápadných druhů je střevlíček Nebria livida, který má i zajímavý český název - pohrázník světlohnědý. Jak jeho český název napovídá, bude se vyskytovat i kolem hrází větších vodních ploch. A právě na takovém místě jsem objevil velmi silnou populaci tohoto střevlíčka. V České republice je v současné době jen několik málo míst, kde se s tímto druhem můžete setkat. Jedním z nich je vodní nádrž Nechranice v severozápadních Čechách. Místo známé spíše jako ráj rybářů, kde se dají chytit nejen velcí kapři, ale i obrovští sumci.

V roce 2013 byla Nechranická přehrada po většinu roku plná vody. Důvodem byly povodně, které náš kraj v tomto roce postihly. Hladina vody byla dlouhodobě nad svým normálem a k poklesu došlo až na podzim. V letošním roce je díky teplé zimě a nedostatku vody hladina pod svým dlouhodobým průměrem. Na březích je tak spousta obnažených písčitých a štěrkových ploch, kde se to nejrůznějšími brouky jen hemží. Na několika místech jsou vrstvy plochých kamínků a právě v těchto místech jsem nacházel nejčastěji střevlíčky Nebria livida. Brouci se ukrývají přímo mezi kameny, nebo se jich hned několik ukrývá pod větší kameny, které leží na bahně. Fotografovat tyto brouky není složité, protože i přesto, že běhají velmi rychle a při vyrušení okamžitě utíkají, zastavují se na různých stinných místech, kde hledají náhradní úkryt a tak pokud máte trpělivost, fotografie se dočkáte. Tento střevlíček však nepatří mezi ty běžnější a proto bude složitější jej objevit, než následně vyfotografovat. Pro mne však patří mezi naše nejhezčí střevlíčky a vždy si pár fotografií pořídím.

Nebria lividaNebria livida - Střevlíčci se ukrývají pod kameny, kde je dostatek prostoru a také vlhkosti.

Střevlíček hledající úkryt pod plochým kamenem. A právě v těchto chvílích není problém jej vyfotografovat.

Pro mne patří tento druh k našim nejzajímavějším druhům střevlíčků.

I přesto, že se jedná o rychlého střevlíčka, někdy se jen tak zastaví a pozoruje vetřelce.

Nebria livida dorůstá velikosti až kolem 16 mm. Patří tedy mezi nápadné a velké druhy.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2113181313
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Miroslav Samek
Krásné fotky - jako vždy.
Já jsem ho pozoroval na Lipně a také u vodní nádrže Rozkoš.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace