Domů » Nejnovější články » Strašák jménem veš dětská

Strašák jménem veš dětská

Především rodiče objeví často v žákovských knížkách svých ratolestí vzkaz od učitele, který upozorňuje na výskyt vší ve třídě. Vši jsou v lidské společnosti již od dávnověku, ale ne každý rodič sdílí nadšení při jejich objevení.

Já jsem několik let oslovoval kolegy a kamarády s prosbou, že až objeví u svých dětí vši, ať mi dají určitě vědě, že je to pro makrofotografa velmi zajímavý objekt. Kupodivu se dlouho nikdo neozýval. Byl to nedostatek vší, nebo snad stud rodičů, kteří výskyt vší raději zapřeli? Ale vytrvalost růže přináší a tak jsem před nějakou dobou dostal od kolegyně "dárek" v podobě sklenice s nedospělou vší dětskou (Pediculus capitis). Vši jsou parazitičtí živočichové, kteří se živí krví a nejčastěji je objevíte ve vlasech. Stejně jako dospělé vši jsou problémem i tzv. hnidy, tedy vajíčka přichycená k vlasům. Právě hnidy je nutné velmi důkladně odstranit, aby se nemohla vylíhnout další generace parazitů.

Asi tušíte, jaká byla má radost, když jsem dostal skleničku se vší a mohl se jí doma plně věnovat. Fotografování nebylo tak složité, ale šlo o mladého jedince, který měřil pouhý jeden milimetr. Jako podklad mi posloužila ruka mého synátora, který ji pro fotografování velmi ochotně poskytl. Po vypuštění vši na ruku to netrvalo snad ani deset vteřin a veš se zabodla do nabídnuté ruky a začala se živit krví. Já svým dětem samozřejmě nedávám žádné jedy ani jiné nebezpečné látky, ale jen pár vteřin po začátku sání veš zkoprněla a uhynula. Se synem jsme se smáli, co že to má za krev, že to veš tak rychle zabalila. Nezbývalo než čekat na další šanci.

Jen o pár dní později mi má dcerka hlásí, že jí svědí hlava. Že bych měl tolik štěstí a své fotografické choutky bych ukojil na tvorovy, který pochází přímo od nás. Samozřejmě to berte s nadsázkou, nechci aby mé děcko trpělo invazí krvežíznivých tvorů, ale přeci jen šlo o zajímavý fotografický objekt. Začal jsem jí tedy prohlížet vlasy a za chvilku jsem objevil první veš. A byl to macek. To sice nebylo příjemné zjištění, že chudinka má ve vlasech nevítané tvory, ale jako správný "úchylák" jsem nejdříve sebral dva vhodné objekty pro ukojení svých zvrhlých fotografických choutek. Ihned potom jsem vyrazil do lékárny pro zaručeně účinný přípravek, ale jak řada s Vás jistě sama zjistila, téměř nic tyto tvory nezničí a nezbývá než trpělivá práce s hřebínkem a dobré oko. To naštěstí jako entomolog mám a tak jsme dcerku vší rychle zbavili.

Ony zmíněné dvě vši jsem využil a fotografoval jsem je opět na ruce. Použil jsem objektiv CANON MP-E65, který na veš o velikosti kolem 2 mm úplně stačí. Pokud se veš pohybovala po pro ní nepřirozeném povrchu, velmi čile běhala a fotografovat se nedala. Jakmile však přišla do styku s kůží, zastavila se a snažila se okamžitě sát krev.

Tento druh tedy již ve fotografické databázi mám a doufám, že nás opět nenavštíví. Na lidském těle žije i další druh vši, která má raději intimní místa, ale nejsem si úplně jist, zda ji budu v budoucnu hledat:o)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
51241919
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Klarka
No fuj, to je opravdu ošklivá potvora. Nikdy nezapomenu na to, jak jsem v dětství kvůli ní přišla o své krásné vlasy. A bála jsem se, že už budu muset být navždy na kluka. Bylo to pro mou dětskou křehkou psychiku strašné. Úplně už chápu tatínka, který už před lety uvažoval o https://www.premier-clinic.cz/zakroky/transplantace-vlasu/ protože přijít o vlasy je opravdu děs. A u mužů je to ještě tím horší, že když mají pleš, vlasy už znovu nenarostou.
Rita
No fujky https://www.macrophotography.cz/
Nelly
Pěkné fotografie i hezky sepsaný článek :) Jen tedy lituji dceru, kterou skončila se vešmi ve vlasech. Příště bych zkusila použít preventivně
https://www.naqed.cz/product-category/pece-o-vlasy/ šampon
nebo oblast hlavy postříkat tea tree olejem v rozprašovači. V případě, že se vši už na hlavě usídlily doporučuji různé šampony (lze koupit v drogerii nebo lékárně). Rozhodně nemohu doporučit petrolej a líh, sice jsou účinné, ale zdá se mi, že k pokožce hlavy až moc agresivní
el

<a href="http://wormake.blogspot.cz/">The world of makeup</a>
AmandaBudeHolohlavá
Já se asi zblázním, 1 milimetr? vyčesávat můžu donekonečna, když člověk, kterého můžu poprosit a odstranění zbylých hnid, které se nevyčesaly je slepý a nepřečte ani sms a nechce mi odpovědět, jestli s brýlema ano, asi budu muset navštívit parazitologa, jsem přesvědčená, že tam jsou, ještě si koupím všiváček znovu, protože jsem ho vyhodila, když mě přestalo bavit, že tam nic není, akorát jsem z toho měla nervy, už vážně nevím...:-(od té doby se bojím dětí(chudáci vycítili že už si s něma tak moc nehraju,nebo se jim úplně vyhýbám, sice nejsou moje, ale poznají to a bylo mi řečeno, že jsou z toho smutní, to je nějaké vydírání asi), lidí co nemají peníze na přípravky,nebo se odvšivit nechtějí, lidí co mají kudrnaté nebo slepené(nemocné) vlasy,jít ke kadeřnici,vůbec se někde opřít,budu se asi muset oholit dohola a vymyslet si, že mám rakovinu, protože vši sice nejsou rakovina, ale je to ponižující,vzhledem k tomu, že trpím schizofrenií mi to moc nepomohlo a nemusí mi ani nikdo věřit, ale byly tam, potvrdila to i moje matka přes svůj špatný zrak, bojím se už jen těch mládat, kéž bych měla taky tak jedovatou krev, čím živíte svoje děti a jakou mají imunitu? a fungují vůbec odpuzující přípravky, utečou alespoň když nechtějí zemřít? Muňky ani nezmiňuj jedna číňanka je měla v řasách! To už pak jenom oholit řasy, a proč zakázali ten přípravek, popálil někomu hlavu?
Sváťa
Hoj, Pavle,

počítám, že dalším stupněm by mohlo být shánění muněk.. :-D :-D Jestli ano, jsem dost zvědavý na tvůj postup při focení ;-) :-D !
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace