Domů » Nejnovější články » Rok s kompaktem...

Rok s kompaktem...

V poslední době se stále více hovoří o tzv. bezzrcadlovkách, tedy fotoaparátech, které kombinují vlastnosti kompaktního fotoaparátu a zrcadlovky. Já sám jsem o tomto typu fotoaparátu nikdy neuvažoval, ale i přesto se v mé fotografické výbavě objevil kompaktní fotoaparát se kterým jsem celý rok vyrážel do terénu, a na řadě akcí mi sloužil jako hlavní fotoaparát.

V jednom ze svých starších článků jsem Vás seznámil s kompaktním fotoaparátem Canon Powershot G16, který používám dodnes. A vzhledem k tomu, že jde o první rok, kdy jsem jej používal častěji, svěřím se Vám se svými postřehy a samozřejmě Vám představím některé fotografie, které jsem jím pořídil. Půjde většinou o dokumentární fotografie, které mi slouží například při výzkumech, a také o fotografie z mých cest po světě, kde oceňuji především jeho hmotnost a také kvalitu výstupu.

Nebudu se rozepisovat o jeho technické specifikaci, tu si můžete přečíst v mém starším článku zde. Pokusím se Vám krátce nastínit, jak s ním vlastně fotím. Hned na úvod musím říci, že jej používám především na fotografování lokalit. Avšak díky velmi kvalitnímu makru jej čím dál častěji používám i na makrofotografii.

Stejně jako u zrcadlovky, používám nejčastěji režim Av (priorita clony). Mohu tak ovlivňovat hloubku ostrosti a také výsledný expoziční čas, což je velmi důležité. Při fotografování krajiny nechávám fotoaparát v poloautomatickém režimu, tedy používám automatické ostření, volím clonu a nechávám dopočítávat čas. Nikdy nepoužívám automatické ISO. Důvodem je především to, že chci mít pod kontrolou kvalitu snímku, resp. jeho zrnitost. Na tomto místě ještě krátce zmíním to, že i přesto, že je možné fotografovat do formátu raw, používám formát jpeg. Důvodem je, a může to být jen můj subjektivní pocit, že nejsem schopen vyvoláním snímku z formátu raw, dosáhnout stejné, nebo lepší kvality než v případě, že fotografuji do jpegu. Obraz mi při vyvolání z raw připadá hodně „rozbitý“ a proto jsem od tohoto formátu upustil. Dalším důvodem je i to, že na kompakt fotografuji především dokumentární fotografie, u nichž nepočítám s prezentací na velkoformátových fotografiích.

Abych využil opravdu toho, co fotoaparát umí, využívám při makrofotografii manuální ostření, volbu polohy zaostřovacího bodu (v menu nastavení Rámeček AF / volba FlexiZone / Souvislý AF Zap), to vše v režimu Av. V praxi to znamená, že si zvolím požadované zvětšení a pomocí manuálního ostření a pohybu ostřícího rámečku objekt zaostřím a finální ostření doladím pohybem celého fotoaparátu. Stejnou techniku používám i u zrcadlovky. Často také používám kolečko rychlé korekce expozice (EV). Je umístěné velmi dobře a při exponování snímku mohu rychle a bez koukání okamžitě měnit hodnotu EV.

Abych docílil co nejméně čitelného pozadí, používám nízká clonová čísla a také delší ohnisko, které mi objektiv kompaktu umožňuje (ekvivalent 28 – 140 mm). V režimu macro, máte možnost vidět na displeji minimální zaostřovací vzdálenost, na kterou můžete zaostřit, což velmi pomáhá v odhadu co nejlepšího ohniska. Proto většinou od fotografovaného objektu chodím dál a používám zoom, který pomůže více eliminolvat čitelnost pozadí. Samozřejmě u takto malého čipu (7.44 x 5.58 mm) je pozadí vždy čitelnější než u zrcadlovky, ale i přesto se dá díky manuálnímu ostření a delšímu ohnisku docílit velmi dobrých výsledků.

Protože jsem občas fotografoval i makro, pořídil jsem si redukční tubus na filtr 58 mm, na který nasazuji čočku Raynox, a tak dosahuji ještě většího zvětšení, ale co především, mnohem méně čitelného pozadí. V tomto případě je samozřejmě velmi malá hloubka ostrosti, s kterou je potřeba se naučit dobře pracovat. Avšal s touto pomůckou atraktivita tohoto kompaktu ještě vzroste.

Za poslední rok jsem fotografoval i pohybující se předměty a musím říci, že i s těmi si fotoaparát poradí velmi dobře. Musíte se samozřejmě oprostit od myšlenek a srovnání se zrcadlovkou, která toto zvládá samozřejmě lépe. Autofokus by mohl být rychlejší, ale v této cenové relaci ani víc neočekávám.

Velmi často také používám Full HD kameru, kterou fotoaparát má. Oceňuji především stabilizaci obrazu, která funguje skvěle i při větších otřesech. Často si natáčím panoramatické záběry a stabilizace funguje tak dobře, že záběr vypadá, jako by byl natáčen ze stativu. Velmi plynule také funguje zoom a ostření je velmi přesné a rychlé.

Tato řada fotoaparátů se opravdu povedla a jen mne mrzí, že model G16 nemá zabudovanou GPS a výklopný displej, což mi opravdu velmi chybí. Není to zcela pochopitelné, když již model G12 výklopný displej měl, ale modely G15 ani G16 jej nemají.

Nyní se můžete podívat na fotografie, které jsem tímto kompaktem pořídil. Někdy si člověk říká, zda opravdu potřebuje zrcadlovku.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1169622
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace