Domů » Nejnovější články » Pozor na chráněné druhy

Pozor na chráněné druhy

V poslední době se na internetu stále více setkáváme s fotografiemi chráněných druhů rostlin a živočichů. Většina fotografů však neví, že je potřeba při fotografování těchto druhů dodržet určitá pravidla.

Řada těch nejatraktivnějších druhů rostlin a živočichů patří mezi chráněné druhy a při jejich hledání a fotografování je potřeba dodržovat pravidla, která jsou dokonce stanovena zákonem. Jedná se o druhy zařazené v Příloze III vyhlášky č. 395/1992, kterou se provádějí některá ustanovení zákona ČNR č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Jak je již z názvu patrné nejedná se jen o samotné druhy, ale také o stanoviště na kterých se vyskytují. Já se věnuji legislativě v rámci své práce zoologa a snažím se je samozřejmě využívat v soukromém životě při zoologických průzkumech a fotografování.

foto#2014

Mezi nejatraktivnější druhy hmyzu, které se velmi často fotografují patří například roháč obecný (Lucanus cervus), tesařík alpský (Rosalia alpina), kudlanka nábožná (Mantis religiosa), z obratlovců například rosnička zelená (Hyla arborea) z rostlin pak například orchideje. Ve většině případů jsou společně s těmito druhy chráněny i biotopy na kterých se vysktují. Často se jedná o rezervace, nebo chráněná území s omezeným pohybem. Pokud budete chtít v bezpečí fotografovat některého z chráněných živočichů je dobré vědět, že se s nimi nesmí manipulovat bez příslušné výjimky, natož zabíjet či chovat. Já sám bych posunutí, nebo přemístění bezobratlého živočicha jako problém neviděl, protože mu jistě neublíží, ale... Co je však horší je jeho úplné přemístění z lokality, kde se druh přirozeně vyskytuje, nebo dokonce za vidinou atraktivnější fotografie jej držet v nějaké krabičce a čekat např. na večerní světlo apod. Já sám nepatřím mezi zapřísáhlé ochránce, ale mrzí mě, když vidím podobné chování právě u chráněných a vzácných živočichů. Mnohem důležitější je samozřejmě ochrana biotopů samotných, ale o tomto tématu se toho v posledních letech hodně napsalo a zde bohužel nejsou často snadná řešení a pak se někomu těžce vysvětluje co je a není správné. Jako entomolog se s podobným přístupem úřadů setkávám poměrně často a jeden příklad za všechny. Na východním Slovensku na Vihorlatu žije silné populace tesaříka alpského (Rosalia alpina). Jde o chráněný druh, který je zakázáno sbírat a tak si můžete užít alespoň pohled na tohoto krásného tvora. Srdce člověka však zabolí při pohledu na desítky rozježděných jedinců v okolí jedné pily, kdy tito brouci umírají pod koly lesních strojů. Velmi těžce se pak na místě přijímá, byť od nějakého ochránce, argument, že brouka nesmíte chytat, když je chráněný.

Pokud tedy budete chtít například vstupovat v nějaké rezervaci mimo vyznačené cesty je dobré si na příslušné správě národního parku nebo CHKO zažádat o výjimku, resp. povolení. Výjimky týkající se chráněných druhů dle 114/1992 Sb. tak ty řeší příslušný krajský úřad. Pokud budete chtít vjíždět do zákazů nebo na lesní cesty v rámci nějakého chráněného území, měli byste samozřejmě kontaktovat jak správu chráněného území tak mnohdy i majitele pozemků, resp. komunikací. Pokud chcete navštívit například národní přírodní rezervaci s větší skupinou lidí je nutné toto oznámit příslušné správě CHKO a o návštěvách správu vždy dopředu informovat. Napadl mne hned jeden příklad z Německa. Řada lidí jistě zná úžasnou lokalitu nedaleko Jeny, kde roste kolem 30 druhů orchidejí. Lokalita byla chráněna, ale lidé přesto stále vstupovali na louky s orchidejemi, docházelo k jejich poškozování, často i trhání. Nakonec se správci této lokality rozhodli, že prostě vstup na louky zakáží a většina luk je nyní chráněna menším plotem z provazu. Chodí zde i strážci, kteří Vás ihned upozorní, že se pohybujete tam kde nemáte.

Určitě bych tu nerad kázal co je a není správné, ale vždy říkám, že stačí být k přírodě ohleduplný a myslet na to, že není jen pro nás, ale i pro další generace, které přijdou po nás.

Pokud Vás tato problematika zajímá, vybral jsem pro Vás některé citace ze zákona 114/1992 Sb.Vím, že se řadě z Vás nebude chtít číst vše a tak jsem ty nejdůležitější pasáže označil červeně. Kdo se bude chtít se zákonem seznámit blíže může si celé jeho znění najít na internetu. Na konci stránky je také seznam chráněných živočichů.

Zákon 114/1992 Sb.

§5
Obecná ochrana rostlin a živočichů

(1) Všechny druhy rostlin a živočichů jsou chráněny před zničením, poškozováním, sběrem či odchytem, který vede nebo by mohl vést k ohrožení těchto druhů na bytí nebo k jejich degeneraci, k narušení rozmnožovacích schopností druhů, zániku populace druhů nebo zničení ekosystému, jehož jsou součástí. Při porušení těchto podmínek ochrany je orgán ochrany přírody oprávněn zakázat nebo omezit rušivou činnost.

§ 14
Kategorie zvláště chráněných území

(1) Území přírodovědecky či esteticky velmi významná nebo jedinečná lze vyhlásit za zvláště chráněná; přitom se stanoví podmínky jejich ochrany.

(2) Kategorie zvláště chráněných území jsou
a) národní parky,
b) chráněné krajinné oblasti,
c) národní přírodní rezervace,
d) přírodní rezervace,
e) národní přírodní památky,
f) přírodní památky.

§ 16
Základní ochranné podmínky národních parků

(1) Na celém území národních parků je zakázáno
c) tábořit a rozdělávat ohně mimo místa vyhrazená orgánem ochrany přírody,
d) vjíždět a setrvávat s motorovými vozidly a obytnými přívěsy mimo silnice a místní komunikace a místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody, kromě vjezdu a setrvávání vozidel orgánů státní správy, vozidel potřebných pro lesní a zemědělské hospodaření, obranu státu a ochranu státních hranic, požární ochranu, zdravotní a veterinární službu a vozidel vodohospodářských organizací,
g) sbírat rostliny kromě lesních plodů či odchytávat živočichy, není-li stanoveno jinak v tomto zákoně, bližších ochranných podmínkách či návštěvním řádu národního parku,
h) povolovat nebo uskutečňovat záměrné rozšiřování geograficky nepůvodních druhů rostlin a živočichů.

(2) Na území první zóny národního parku (§ 17 odst. 1) je dále zakázáno
b) vstupovat mimo cesty vyznačené se souhlasem orgánu ochrany přírody, kromě vlastníků a nájemců pozemků,

§ 29
Základní ochranné podmínky
národních přírodních rezervací

Na celém území národních přírodních rezervací je zakázáno
d) vstupovat a vjíždět mimo cesty vyznačené se souhlasem orgánu ochrany přírody, kromě vlastníků a nájemců pozemků,
f) provozovat horolezectví, létání na padácích a závěsných kluzácích a jezdit na kolech mimo silnice, místní komunikace a místa vyhrazená orgánem ochrany přírody,
i) sbírat či odchytávat rostliny a živočichy, nejde-li o případy podle § 30.

§ 34
Základní ochranné podmínky
v přírodních rezervacích

(1) Na celém území přírodních rezervací je zakázáno
e) sbírat či odchytávat rostliny a živočichy, kromě výkonu práva myslivosti a rybářství či sběru lesních plodů,

§ 48
Zvláště chráněné rostliny a živočichové

(1) Druhy rostlin a živočichů, které jsou ohrožené nebo vzácné, vědecky či kulturně velmi významné, lze vyhlásit za zvláště chráněné.

(2) Zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů se dle stupně jejich ohrožení člení na
a) kriticky ohrožené,
b) silně ohrožené,
c) ohrožené.

§ 49
Základní podmínky ochrany
zvláště chráněných rostlin

(1) Zvláště chráněné rostliny jsou chráněny ve všech svých podzemních a nadzemních částech a všech vývojových stádiích; chráněn je rovněž jejich biotop. Je zakázáno tyto rostliny sbírat, trhat, vykopávat, poškozovat, ničit nebo jinak rušit ve vývoji.

§ 50
Základní podmínky ochrany
zvláště chráněných živočichů

(1) Zvláště chránění živočichové jsou chráněni ve všech svých vývojových stádiích. Chráněna jsou jimi užívaná přirozená i umělá sídla a jejich biotop. Vybrané živočichy, kteří jsou chráněni i uhynulí, stanoví ministerstvo životního prostředí obecně závazným právním předpisem.
(2) Je zakázáno škodlivě zasahovat do přirozeného vývoje zvláště chráněných živočichů, zejména je chytat, chovat v zajetí, rušit, zraňovat nebo usmrcovat. Není dovoleno sbírat, ničit, poškozovat či přemisťovat jejich vývojová stádia nebo jimi užívaná sídla,

§ 56
Výjimky ze zákazů u památných stromů a zvláště
chráněných druhů rostlin, živočichů a nerost

(1) Výjimky ze zákazů u památných stromů a zvláště chráněných druhů rostlin, živočichů a nerostů podle § 46 odst. 2, § 49, 50 a § 51 odst. 2 může v případech, kdy jiný veřejný zájem výrazně převažuje nad zájmem ochrany přírody, povolit orgán ochrany přírody.

§ 87
Přestupky

(1) Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše 5.000 Kčs fyzické osobě, která se dopustí přestupku tím, že
a) nedovoleně mění či ruší dochovaný stav přírody ve zvláště chráněném území nebo nedovoleně mění dochovaný stav památného stromu,
b) nedovoleně zasahuje do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů rostlin,
c) zraňuje, chová bez povolení zvláště chráněné živočichy nebo jinak nedovoleně zasahuje do jejich přirozeného vývoje,
d) neumožní osobám oprávněným podle § 62 nebo § 68 odst. 4 a § 81 vstup na pozemky, které vlastní nebo užívá,
e) nesplní ohlašovací povinnost určenou tímto zákonem,
f) vykonává činnost zakázanou v ochranném pásmu určeném k zabezpečení zvláště chráněných částí přírody,
g) neprokáže předepsaným způsobem podle § 54 odst. 1 původ zvláště chráněné rostliny nebo živočicha, nebo rostliny nebo živočicha chráněného podle mezinárodních úmluv, popřípadě zvláštního právního předpisu,4a)
h) neprovede uložení náhradní výsadbu dřevin podle § 9,
i) nedodržuje omezení nebo zákaz vstupu vyhlášený podle § 64,
j) nesplní některou z povinností k paleontologickému nálezu podle § 11 odst. 1.

(2) Orgán ochrany přírody uloží pokutu ve výši do 10 000 Kčs fyzické osobě, která se dopustí přestupku tím, že
a) zničí součást přírody ve zvláště chráněném území nebo zničí zařízení určená k ochraně, označení a vybavení zvláště chráněného území,
b) zničí zvláště chráněné rostliny zařazené do kategorie ohrožených buď přímo nebo způsobí jejich úhyn nedovoleným zásahem do jejich životního prostředí,
c) usmrcuje zvláště chráněné živočichy zařazené do kategorie ohrožených přímo nebo způsobí jejich úhyn nedovoleným zásahem do jejich životního prostředí nebo chytá zvláště chráněné
živočichy,
d) ohrožuje nad nezbytnou míru zvláště chráněné části přírody při zásazích proti škůdcům, rostlinným chorobám, plevelům a při hygienických opatřeních,
e) poškodí nebo bez povolení pokácí dřevinu rostoucí mimo les,
f) provádí škodlivý zásah do významného krajinného prvku bez souhlasu orgánu ochrany přírody,
g) poškozuje nebo ničí jeskyni nebo její součást,
h) naruší krajinný ráz nesplněním povinnosti podle § 12 odst. 2,
i) porušuje ustanovení návštěvního řádu národního parku vydaného podle § 19.

(3) Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše 50 000 Kčs fyzické osobě, která se dopustí přestupku tím, že
a) poškodí nebo zničí památný strom nebo zvláště chráněné území či jeho část,
b) usmrtí zvláště chráněného živočicha kriticky nebo silně ohroženého druhu nebo způsobí jeho úhyn zásahem do jeho životního prostředí,
c) zničí zvláště chráněnou rostlinu kriticky nebo silně ohroženého druhu nebo způsobí její úhyn zásahem do jejího životního prostředí,
d) pokácí bez povolení nebo závažně poškodí skupinu dřevin rostoucích mimo les,
e) neuvede poškozenou část přírody chráněnou dle tohoto zákona do původního stavu nebo nesplní opatření k nápravě tohoto stavu podle § 86 či přiměřená náhradní opatření podle § 67 odst. 4,
f) nesplní povinnost vlastníka či nájemce pozemku zdržet se negativních zásahů na pozemcích připravovaných k vyhlášení zvláštní ochrany podle § 40 odst. 4,
g) nepostupuje tak, aby nedocházelo k nadměrnému úhynu rostlin a živočichů podle § 5 odst. 3,
h) nedodržuje omezení či zákaz činnosti vyslovený podle § 66,
i) nedovoleně obchoduje s jedinci druhů, jejichž obchod je omezen nebo zakázán podle mezinárodních úmluv, nebo nedovoleně vyváží zvláště chráněné druhy; je-li naplněna skutková podstata přestupku podle zvláštního předpisu,4a) toto ustanovení se nepoužije,
j) nedovoleně sbírá nebo poškozuje zvláště chráněné nerosty,
k) porušuje podmínky stanovené k ochraně přechodně chráněných ploch (§ 13),
l) neplní podmínky výjimky udělené podle § 43 a 56 nebo podmínky souhlasu podle § 44 a 57,
m) závažně poškodí nebo zničí významný krajinný prvek.

Seznam chráněných živočichů, Příloha III vyhlášky č. 395/1992 Sb.

1. Za druhy kriticky ohrožené se prohlašují:

Bezobratlí (Avertebrata)
Bělásek východní (Leptidea morsei)
Cikáda viničná (Tibicen haematodes)
Hnědásek osikový (Hypodryas maturna)
Chrobák (Belbelasmus unicornis)
Chrobák pečlivý (Copris lunaris)
Jasoň červenooký (Parnassius apollo)
Jasoň dymnivkový (Parnassius mnemosyne)
Listonoh jarní (Lepidurus apus)
Listonoh letní (Triops cancriformis)
Kobylka sága (Saga pedo)
Krasec (Capnodis tenebrionis)
Krasec (Eurythyrea quercus)
Krasec (Sphaenoptera antiqua)
Krasec uherský (Anthaxia hungarica)
Kudlanka nábožná (Mantis religiosa)
Modrásek černoskvrnný (Maculinea arion)
Modrásek hřcový (Maculinea alcon)
Okáč jílkový (Lopinga achine)
Pakudlanka jižní (Mantispa styriaca)
Perlorodka říční (Margaritana margaritifera)
Pestrokřídlec podražcový (Zerynthia polyxena)
Ploskoroh (Libelloides sp.)
Potápník (Graphoderus bilineatus)
Rak kamenáč (Astacus torrentium)
Rak říční (Astacus fluviatilis)
Roháček (Ceruchus chrysomelinus)
Střevlík (Carabus auratus)
Střevlík (Carabus clathratus)
Střevlík (Carabus hungaricus)
Střevlík (Carabus menetriesi)
Střevlík (Carabus nitens)
Svinutec tenký (Anisus vorticulus)
Štír kýlnatý (Euscorpius carpathicus)
Tesařík alpský (Rosalia alpina)
Tesařík broskvoňový (Purpuricenus kaehleri)
Tesařík (Megopis scabricornis)
Velevrub malířský (Unio pictorum)
Žábronožky (Anostraca sp.)

Obratlovci (Vertebrata)
Ryby (Pisces) a Kruhoústí (Cyclostomata)
Drsek menší (Zingel streber)
Drsek větší (Zingel zingel)
Hrouzek Kesslerův (Gobio kessleri)
Mihule potoční (Lampetra planeri)
Mihule ukrajinská (Eudontomyzon mariae)
Sekavčík horský (Sabanejewia aurata)

Obojživelníci (Amphibia)
Čolek dravý (Triturus carnifex)
Čolek hranatý (Triturus helveticus)
Čolek karpatský (Triturus montandoni)
Ropucha krátkonohá (Bufo calamita)
Skokan ostronosý (Rana arvalis)
Skokan skřehotavý (Rana ridibunda)

Plazi (Reptilia)
Ještěrka zední (Podarcis muralis)
Ještěrka zelená (Lacerta viridis)
Užovka podplamatá (Natrix tessellata)
Užovka stromová (Elaphe longissima)
Zmije obecná (Vipera berus)
Želva bahenní (Emys orbicularis)

Ptáci (Aves)
Břehouš černoocasý (Limosa limosa)
Bukač velký (Botaurus stellaris)
Bukáček malý (Ixobrychus minutus)
Drop velký (Otis tarda)
Dytík úhorní (Burhinus oedicnemus)
Chřástal malý (Porzana parva)
Jeřáb popelavý (Grus grus)
Koliha velká (Numenius arquata)
Kolpík bílý (Platalea leucorodia)
Kulík hnědý (Eudromias morinellus)
Luňák červený (Milvus milvus)
Luňák hnědý (Milvus migrans)
Mandelík hajní (Coracias garrulus)
Morčák velký (Mergus merganser)
Orel křiklavý (Aquila pomarina)
Orel mořský (Haliaeetus albicilla)
Orel skalní (Aquila chrysaetos)
Orlovec říční (Pandion haliaetus)
Ostralka štíhlá (Anas acuta)
Polák malý (Aythya nyroca)
Poštolka rudonohá (Falco vespertinus)
Raroh velký (Falco cherrug)
Puštík bělavý (Strix uralensis)
Rybák černý (Chlidonias niger)
Skalník zpěvný (Monticola saxatilis)
Slavík modráček tundrový (Luscinia svecica svecica)
Sokol stěhovavý (Falco peregrinus)
Strnad luční (Miliaria calandra)
Strnad zahradní (Emberiza hortulana)
Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta)
Tetřev hlušec (Tetrao urogallus)
Vodouš rudonohý (Tringa totanus)
Volavka červená (Ardea purpurea)
Výreček malý (Otus scops)
Zedníček skalní (Tichodroma muraria)

Savci (Mammalia)
Kočka divoká (Felis sivestris)
Medvěd hnědý (Ursus arctos)
Netopýr brvitý (Myotis emarginatus)
Netopýr černý (Barbastella barbastellus)
Netopýr pobřežní (Myotis dasycneme)
Netopýr velký (Myotis myotis)
Plch zahradní (Eliomys quercinus)
Sysel obecný (Citellus citellus)
Tchoř stepní (Mustela eversmanii)
Vlk (Canis lupus)
Vrápenec malý (Rhinolophus hipposideros)
Vrápenec velký (Rhinolophus ferrumequinum)

2. Za druhy silně ohrožené se prohlašují:

Bezobratlí (Avertebrata)
Babočka bílé l (Nymphalis vau-album)
Bourovec trnkový (Eriogaster catax)
Chroust opýřený (Anoxia pilosa)
Kovařík (Ludius ferrugineus)
Klínatka rohatá (Ophiogomphus cecilia)
Klínatka žlutonohá (Stylurus flavipes)
Krajník (Calosoma auropunctatum)
Lesák rumělkový (Cucujus cinnaberinus)
Lišaj pupalkový (Proserpinus proserpina)
Martináč hrušňový (Saturnia pyri)
Modrásek bahenní (Maculinea nausithous)
Modrásek očkovaný (Maculinea teleius)
Modrásek stepní (Polymmatus eroides)
Ohniváček černočárný (Lycaena dispar)
Ohniváček rdesnový (Lycaena helle)
Okáč hnědý (Coenonympha hero)
Okáč skalní (Hipparchia briseis)
Okáč sudetský (Erebia sudetica)
Pačmelák cizopasný (Psythirus rufipes)
Páchník hnědý (Osmoderma eremita)
Phryganophilus ruficollis
Potápník široký (Dytiscus latissimus)
Přástevník mařinkový (Eucharia casta)
Přástevník svízelový (Claetis maculosa)
Saranče (Stenobothrus eurasius)
Střevlík (Carabus scabriusculus)
Střevlík (Carabus variolosus)
Stužkonoska vrbová (Catocala electa)
Šídlatka kroužkovaná (Sympecma braueri)
Škeble rybničná (Anodonta cygnea)
Tesařík obrovský (Cerambyx cerdo)
Tesařík zavalitý (Ergates faber)
Tesařík (Trafosoma depsarium)
Vážka běloústá (Leucorrhinia albifrons)
Vážka jasnoskvrnná (Leucorrhinia pectoralis)
Vážka široká (Leucorrhinia caudalis)
Velevrub tupý (Unio crassus)
Zdobenec (Gnorimus sp.)
Zlatohlávek chlupatý (Tropinotahirta)
Zubokřídlec dubový (Marumba quercus)
Źluťásek barvoměnný (Colias myrnidone)
Žluťásek borůvkový (Colias palaeno)

Obratlovci (Vertebrata)
Ryby (Pisces) a Kruhoústí (Cyclostomata)
Ježdík dunajský (Gymnocephalus baloni)
Ostrucha křivočará (Pelecus cultratus)
Ouklejka pruhovaná (Alburnoides bipunctatus)
Sekavec písečný (Cobitis taenia)

Obojživelníci (Amphibia)
Blatnice skvrnitá (Pelobates fuscus)
Čolek horský (Triturus alpestris)
Čolek obecný (Triturus vulgaris)
Čolek velký (Triturus cristatus)
Kuňka ohnivá (Bombina bombina)
Kuňka žlutobřichá (Bombina variegata)
Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra)
Ropucha zelená (Bufo viridis)
Rosnička zelená (Hyla arborea)
Skokan menší (Rana lessonae)
Skokan štíhlý (Rana dalmatina)
skokan zelený (Rana esculenta)

Plazi (Reptilia)
Ještěrka obecná (Lacerta agilis)
Ještěrka živorodá (Lacerta vivpara)
Slepýš křehký (Anguis fragilis)
Užovka hladká (Coronella austriaca)

Ptáci (Aves)
Bekasina otavní (Gallinago gallinago)
Bělořit šedý (Oenanthe oenanthe)
Čáp černý (Ciconia nigra)
Čírka modrá (Anas querquedula)
Datlík tříprstý (Picoides tridactylus)
Drozd cvrčala (Turdus iliacus)
Dřemlík tundrový (Falco columbarius)
Dudek chocholatý (Upupa epops)
Hohol severní (Bucephala clangula)
Holub doupňák (Columba oenas)
Chřástal kropenatý (Porzana porzana)
Chřástal polní (Crex crex)
Chřástal vodní (Rallus aquaticus)
Jeřábek lesní (Bonasa bonasia)
Kalous pustovka (Asio flammeus)
Kavka obecná (Corvus monedula)
Konipas luční (Motacilla flava)
Kos horský (Turdus torquatus)
Krahujec obecný (Accipiter nisus)
Krutihlav obecný (Jynx torquilla)
Křepelka polní (Coturnix coturnix)
Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum)
Kvakoš noční (Nycticorax nycticorax)
Ledňáček říční (Alcedo atthis)
Lejsek malý (Ficedula parva)
Lelek lesní (Caprimulgus europaeus)
Linduška horská (Anthus spinoletta)
Linduška úhorní (Anthus campestris)
Lžičák pestrý (Anas clypeata)
Moták lužní (Circus pygargus)
Moták pilich (Circus cyaneus)
Ostříž lesní (Falco subbuteo)
Pěnice vlašská (Sylvia nisoria)
Pěvuška podhorní (Prunella collaris)
Pisík obecný (Actitis hypoleucos)
Potápka rudokrká (Podiceps grisegena)
Racek černohlavý (Larus melanocephalus)
Rákosník velký (Acrocephalus arundinaceus)
Rybák obecný (Sterna hirundo)
Skřivan lesní (Lullula arborea)
Slavík modráček středoevropský (Luscinia svecica cyanecula)
Slavík tmavý (Luscinia luscinia)
Sova pálená (Tyto alba)
Strakapoud bělohřbetý (Dendrocopos leucotos)
Strakapoud jižní (Dendrocopos syriacus)
Sýc rousný (Aegolius funereus)
Sýček obecný (Athene noctua)
Sýkořice vousatá (Panurus biarmicus)
Tetřívek obecný (Tetrao tetrix)
Ťuhýk menší (Lanius minor)
Ťuhýk rudohlavý (Lanius senator)
Včelojed lesní (Pernis apivorus)
Vlha pestrá (Merops apiaster)
Vodouš kropenatý (Tringa ochropus)
Volavka bílá (Egretta alba)
Volavka stříbřitá (Egretta garzetta)
Zrzohlávka rudozobá (Netta rufina)
Žluva hajní (Oriolus oriolus)

Savci (Mammalia)
Bobr evropský (Castor fiber)
Křeček polní (Cricetus cricetus)
Los evropský (Alces alces)
Myšivka horská (Sicista betulina)
netopýři /ostatní druhy/ (Microchiroptera)
Plch lesní (Dryomys nitedula)
Plšík lískový (Muscardinus avellanarius)
Rejsek horský (Sorex alpinus)
Rys ostrovid (Lynx lynx)
Vydra říční (Lutra lutra)

3. Za druhy ohrožené se prohlašují:

Bezobratlí (Avertebrata)
Batolec (Apatura sp.)
Bělopásek (Limenitis sp.)
Bělopásek (Neptis sp.)
Číhalka pospolitá (Atherix ibis)
Čmelák (Bombus sp.)
Drabčík (Emus hirtus)
Chrobák ozbrojený (Odontaeus armiger)
Chrobák vrubounovitý (Sisyphus schaefferi)
Chroust mlynařík (Polyphylla fullo)
Kovařík (Lacon sp.)
Kozlíček jilmový (Saperda punctata)
Krajník hnědý (Calosoma inquisitor)
Krajník pižmový (Calosoma sycophanta)
Krasec měďák (Chalcophora mariana)
Lišaj pryšcový (Celerio euphorbiae)
Majka (Meloe sp.)
Mravenec (Formica sp.)
Můra (Phragmatiphila nex)
Nosorožík kapucínek (Oryctes nasicornis)
Otakárek fenyklový (Papilio machaon)
Otakárek ovocný (Iphiclides podalirius)
Perleťovec mokřadní (Proclossiana cunomia)
Prskavec (Brachinus sp.)
Rak bahenní (Astacus leptodactylus)
Roháč obecný (Lucanus cervus)
Střevlík (Carabus arcensis)
Střevlík (Carabus irregularis)
Střevlík (Carabus obsoletus)
Střevlík (Carabus problematicus)
Střevlík (Carabus scheidleri)
Střevlík (Carabus ullrichi)
Svižník (Cicindela sp.) /s výjimkou Cicindela hybrida/
Šídlo rašelinné (Aeschna subarctica)
Zdobenec (Trichius sp.)
Zlatohlávek skvostný (Potosia aeruginosa)
Zlatohlávek (Oxythyrea funesta)

Obratlovci (Vertebrata)
Ryby (Pisces) a Kruhoústí (Cyclostomata)
Cejn perleťový (Abramis sapa)
Jelec jesen (Leuciscus idus)
Ježdík žlutý (Gymnocephalus schraetser)
Kapr obecný /sazan/ (Cyprinus carpio)
Mník jednovousý (Lota lota)
Piskoř pruhovaný (Misgurnus fossilis)
Plotice lesklá (Rutilus pigus)
Střevle potoční (Phoxinus phoxinus)
Vranka obecná (Cottus gobio)
vranka pruhoploutvá (Cottus poecilopus)

Obojživelníci (Amphibia)
Ropucha obecná (Bufo bufo)

Plazi (Reptilia)
Užovka obojková (Natrix natrix)

Ptáci (Aves)
Bekasina větší (Gallinago media)
Bramborníček černohlavý (Saxicola torquata)
Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)
Brkoslav severní (Bombycilla garrulus)
Břehule říční (Riparia riparia)
Cvrčilka slavíková (Locustella luscinioides)
Čáp bílý (Ciconia ciconia)
Čírka obecná (Anas crecca)
Hýl rudý (Carpodacus erythrinus)
Chocholouš obecný (Galerida cristata)
Jestřáb lesní (Accipiter gentilis)
Kopřivka obecná (Anas strepera)
Kormorán velký (Phalacrocorax carbo)
Koroptev polní (Perdix perdix)
Krkavec velký (Corvus corax)
Lejsek šedý (Muscicapa striata)
Moták pochop (Circus aeruginosus)
Moudivláček lužní (Remiz pendulinus)
Ořešník kropenatý (Nucifraga caryocatactes)
Potápka černokrká (Podiceps nigricollis)
Potápka malá (Tachybaptus ruficollis)
Potápka roháč (Podiceps cristatus)
Rorýs obecný (Apus apus)
Slavík obecný (Luscinia megarhynchos)
Sluka lesní (Scolopax rusticola)
Strakapoud prostřední (Dendrocopos medius)
Ťuhýk obecný (Lanius collurio)
Ťuhýk šedý (Lanius excubitor)
Vlaštovka obecná (Hirundo rustica)
Výr velký (Bubo bubo)

Savci (Mammalia)
Bělozubka bělobřichá (Crocidura leucodon)
Plch velký (Glis glis)
Veverka obecná (Sciurus vulgaris)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
910211721
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
-jkqšefj qščewfh dscnx
qščr qšaterfwšrtf :-):-D:-|:-(;-);-D:cool:
Zora Pačesová
na cestě v této době nacházím množství chrobáků lesních,kteří leží na zádíčkách a klepají nožičkama a nejsou schopni se ani při obrácení či položení do trávy na nožkách udržet a posléze pojdou.Co může být příčinou tohoto množstevního úhynu?V posledních dnech to je denně i 10 kusů naráz.Děkuji za vysvětlení.Pačesová Zora
Pavel Krásenský
Ano, také jsem si všiml většího množství chrobáků, kteří byli vzhůru nohama, resp. následně uhynuli. Vůbec netuším, co by za tím mohlo být...je to ale opravdu zvláštní. Víc informací k tomu bohužel asi nepodám. Mějte se fajn, Pavel K.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace