Domů » Nejnovější články » Mravenčí spolubydlící

Mravenčí spolubydlící

mraveništích nežijí jen mravenci, ale i celá řada hmyzích druhů, které je využívají jako svůj domov. S mravenci mají nejrůznější symbiotické vztahy a většinu života tráví ukryti uvnitř mravenišť, nebo v jejich těsné blízkosti.

Především v jarních měsících můžete v koloniích mravenců rodu Myrmica najít velmi zajímavé drabčíkovité brouky rodu Lomechusa. Na našem území žijí tři druhy a všichni mají velmi podobnou bionomii. Jsou to Lomechusa emarginata, L. paradoxa a L. pubicollis. Poslední dva jmenované druhy jsou u nás vzácné, naopak s druhem L. emarginata se můžete setkat poměrně často. Nejčastěji je objevíte přímo v chodbách mravenců, nebo na spodní straně kamene pod kterým je hnízdo. Tito drabčíci jsou praví myrmekofilové a téměř celý svůj život prožijí uvnitř kolonií mravenců. Velmi zajímavé je, že druhy rodu Lomechusa žijí v průběhu léta v hnízdech lesních mravenců. Zde prodělávají metamorfózu a přezimují v koloniích mravenců rodu Myrmica. A právě v časném jaru je možné je tam najít.

Já tyto brouky nacházím poměrně často a tak jsem dnes využil opravdu jarního počasí a vyrazil jsem do nedalekého údolí vyfotografovat je v jejich přirozeném prostředí. Asi po dvaceti minutách chůze jsem dorazil do suťového lesa, kde jsou pod kameny kolonie nejrůznějších druhů mravenců. Nacházel jsem mravence obecné (Lasius niger), velké mravence dřevokazy (Camponotus ligniperda) a samozřejmě i kolonie mravenců rodu Myrmica. Vácněji se zde vyskytovali mravenci Tetramorium caespitum a kolonie drobných mravenců rodu Temnothorax. Již třetí kolonie přinesla nález hledaných drabčíků. Kolonie byla pod plochým kamenem a drabčíci byli v hlíně. Jakmile jsem kámen odklopil, drabčíci ihned zmizeli v chodbách mraveniště. Zkusil jsem hledat dál, ale trvalo téměř půl hodiny než jsem drabčíky nalezl znova. Tentokrát byl jeden na spodní straně kamene i s několika mravenci. Při fotografování těchto velmi zajímavých brouků je důležité být trpělivý. Brouci se nesmí rušit a musíte jim nechat volné pole působnosti. Určitě je nezahánějte prstem na lepší místo, protože jak se jednou vyruší začnou velmi rychle běhat a hledat úkryt. Pak je fotografování velmi složité. Ano, máte možnost si brouka odnést domů, ale není nad fotografie brouka i s hostitelským mravencem v jejich přirozeném prostředí. Fotografoval jsem drabčíka asi deset minut a za celou tu dobu jsem pořídil jen 7 fotografií. Vždy jsem se snažil čekat na zajímavou pozici, na pohyb v okolí mravenců, nebo prostě jen na chvíli, kdy se drabčík otočí hlavou směrem ke mně.

Strávil jsem pár chvil ve společnosti těchto úžasných tvorů a užil si krásného jarního dopoledne. Hmyzu ještě moc nebylo, ale už jen několik týdnů a vše ožije. Stromy se zazelenají, louky rozkvetou a hmyz bude opět všude.

Drabčík hledající úkryt

Všimněte si ohnutého zadečku brouka. Na jeho vrchní části jsou umístěny tuhé sety (chloupky) z nichž brouci vylučují
sekter, který mravenci s oblibou olizují

Mravencům ani nevadí, že po nich brouk leze

Zde můžete vidět nápadně ohnutý zadeček

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1783181
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Karel99
No taky jsme doma měli problém s mravenci přes léto v suchých měsících jelikož jsme bydleli na vesnici v RD. Zkoušeli jsme různé jedy atd.. Až když jsme se přestěhovali do města přes tuhle RK https://www.eurobydleni.cz/reality/hradec-kralove/ tak byl klid jinak jsme si moc nevedli rady.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace